Un grup de polonezi auto-declarați fani ai României au ajuns, joi seară, la Oradea, într-o călătorie pe care o fac anual în țara noastră. Din drag de România, polonezii sunt și colecționari de mașini românești, în special de Dacii vechi, iar cu prilejul acestei călătorii au pornit la drum chiar cu aceste autoturisme, fără să se lamenteze că n-au aer condiționat ori servodirecție.

„Dacia Drum Bun”

Președintele clubului, Mițhal Sowa (52 de ani), a ajuns la Oradea la volanul unei Dacia Break, veche din 1996. „Am cumpărat-o în urmă cu un an. Are mai puțin de 100.000 de km la bord și este în stare foarte bună”, a explicat Sowa (în fotografia principală) pentru BIHOREANUL, într-o română aproape perfectă. Fan convins al României, a învățat și limba, astfel că oricând ajunge aici, se înțelege fără probleme cu românii pe care îi întâlnește.

De profesie medic stomatolog în Cracovia, bărbatul a descoperit România în copilărie, când venea cu părinții pe litoralul românesc. În anul 2000, cu un grup de prieteni polonezi, a decis să revină în România, dar nu oricum, ci la volanul unei mașini Dacia 1300, pe care a cumpărat-o tot datorită pasiunii lui față de țara noastră. „De ce Dacia? Pentru că iubim România, în primul rând. Dar este și o mașină bună, mai confortabilă decât Polski Fiat sau alte mașini poloneze”, a spus bărbatul, care deține nu mai puțin de șapte Dacii vechi.

De 23 de ani, Sowa vine cel puțin o dată pe an în vacanță în România, adesea trecând și prin Oradea, iar în ultimul deceniu este însoțit în periplul său de alți polonezi amatori de Dacii.


Dacia veche a lui Sowa, înregistrată ca vehicul istoric în Polonia, a stârnit curiozitatea copiilor care se aflau joi seară în curtea Colegiului Onisifor Ghibu

În Cracovia, au și un club al lor, „Dacia Drum Bun”, care organizează călătorii spre România și unde sunt membri 40 de polonezi și 15 români stabiliți în Polonia.

Sowa recunoaște că, de când colecționează Dacii, a învățat și cum să le repare, dar spune că n-are nevoie prea des de asemenea intervenții. „Am o experiență foarte bună cu Daciile, nu se strică des. Este o mașină simplă, cu carburator și motor fără injecție, dacă este nevoie, o repar singur”, a spus el.

„Oradea este orașul meu preferat”

Vara aceasta, aventura românească a polonezilor a început pe 1 iulie, în Satu Mare, și a trecut prin Maramureș, Bistrița-Năsăud și, joi, Oradea. Aici vor rămâne până sâmbătă, când vor porni spre casele lor.

„Oradea este orașul meu preferat din România. Vin de 18 ani cu familia mea aici, în fiecare an, și vedem cum se schimbă orașul. Clădirile monument renovate sunt tot mai frumoase”, a spus și Agnieszka Zycinska (foto jos), originară din Varșovia.

Și ea este membră în clubul „Dacia Drum Bun” și a învățat limba română doar ca să poată vorbi cu românii pe care îi întâlnește în satele din țară. Lecțiile le ia în continuare la o școală privată din Polonia, singura unde se predă limba română și unde a fost cursant și Sowa.

„Îmi place România și vreau să vorbesc cu oamenii de aici pe limba lor. Mă interesează cultura românească, aveți un folclor foarte frumos! Mă interesează și istoria România, viața oamenilor din satele mici. Învăț limba română cu plăcere, e foarte frumoasă, melodioasă, are cuvinte spectaculoase”, a declarat femeia pentru BIHOREANUL. Pe lângă aceasta, mai învață rusa, germana și engleza. „Dar limba română este preferata mea, dragostea mea”, a mai spus ea.

Și Daciile îi plac mult, iar o călătorie de sute de kilometri într-o mașină fără aer condiționat ori fără geamuri automate nu o deranjează deloc.

Cu sprijinul consulului

Din convoiul de cinci mașini care a pornit pe 1 iulie spre România, la Oradea, în curtea Colegiului Național Onisifor Ghibu, au ajuns doar Dacia Break condusă de Sowa, un Olcit și un microbuz produs în Polonia, și el vehicul istoric. Alte două Dacii care au făcut parte din grup au pornit mai repede spre Cracovia.

Până în Bistrița, grupul a fost însoțit și de consulul onorific român de la Cracovia, Ignat Timar, dar oficialul a fost nevoit și el să își scurteze sejurul în România. A recunoscut, telefonic, pentru BIHOREANUL, că și-ar fi dorit să ajungă la Oradea, unde îl leagă nu doar o relație de rudenie cu directorul Colegiului Ghibu, Iulius Timar, ci și amintiri din copilărie.

Originar din Bistrița Năsăud, Ignat Timar a copilărit în Pietroasa, sat în care mama lui s-a recăsătorit, după ce tatăl lui a murit. Școala primară a făcut-o acolo, apoi a fost elev în Beiuș, ca în 1990 să ajungă în Polonia. „După Revoluție, au venit TIR-urile cu ajutoare umanitare în România, intrau pe la Oradea, și au ajuns și la școala noastră. Așa ne-am cunoscut cu polonezii, care ne-au invitat în Polonia, în vara anului 1990, la Cracovia”, a explicat consulul. A rămas să studieze în țara străină, unde locuiește și în prezent și unde, din 2020, este consul onorific.

În această calitate, Timar sprijină clubul „Dacia Drum Bun” în călătoriile pe care le organizează spre România, convins fiind că nu poate doar să le vorbească polonezilor despre țara sa natală, ci trebuie să le-o și arate. „Când le vorbesc de România, de Munții Apuseni, de Peștera Urșilor și de copilăria frumoasă pe care eu am avut-o, își doresc să și vadă asta”, a explicat consulul.

Iar la volanul bătrânelor Dacii, experiența românească este cât se poate de autentică...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!