Dezbaterea regulamentului pentru câinii fără stăpân din Oradea, adaptat la supranumita Lege a eutanasierii, i-a pus, joi, faţă în faţă pe reprezentanţii Primăriei şi iubitorii de câini.

Aproximativ 40 de orădeni au fost prezenţi la dezbatere, majoritatea bine pregătiţi cu amendamente la regulament, iar întrebărilor lor au răspuns şeful adjunct al Direcţiei Tehnice, Emil Benţan, şeful de serviciu din cadrul aceleiaşi direcţii Mircea Stejeran, dar şi administratorul adăpostului Grivei, Călin Ardelean. Totodată, au mai fost prezenţi consilierii PNL Camelia Dulcă, Sebastian Lascu, Lucian Popa şi Adrian Felea.

În debutul întâlnirii, Stejeran a prezentat regulamentul, spunând că responsabilitatea câinilor fără stăpân aparţine Administraţiei Domeniului Public. Angajaţii ADP ridică de pe străzi câinii şi îi duc în adăpost, unde sunt consultaţi de un medic veterinar, sterilizaţi şi microcipaţi. Câinii sănătoşi sunt declaraţi adoptabili şi pot fi "înfiaţi" chiar şi la distanţă. Asta înseamnă că stăpânul câinelui nu-şi duce animalul acasă, ci îl păstrează în adăpost, dar plăteşte lunar pentru îngrijirea lui o taxă de 100 de lei. După 14 zile de stat în adăpost, câinii nerevendicaţi şi care nu au loc în adăpost, adică cei care depăşesc capacitatea adăpostului, pot fi eutanasiaţi, în baza unei decizii date a unui împuternicit al primarului.

Evident, aceasta a fost prevederea care i-a interesat pe cei mai mulţi dintre orădenii prezenţi la dezbatere. "Am citit în BIHOREANUL că adăpostul are o capacitate de 150 de câini. Dar în adăpost încap şi mai mulţi câini!", a spus orădeanca Mirela Pamfil, o cunoscută iubitoare de câini din Oradea, încercând astfel să convingă funcţionarii să ţină mai mulţi câini în viaţă. În răspuns, Călin Ardelean i-a spus că ADP a ţinut cont, la calcularea capacităţii adăpostului, ca fiecare patruped să aibă un spaţiu suficient.

"Ce se întâmplă atunci cu al 151-lea câine?", a întrebat Carol Lazăr, şeful fundaţiei SOS Dogs. "Cu siguranţă vor fi şi 160 şi când le va veni rândul, îi vom da spre adopţie", a răspuns Benţan. Însă şeful fundaţiei a rămas convins că patrupedele vor fi eutanasiate: "Oradea nu are probleme cu câinii. Acum o să mergem în urmă cu 20 de ani. O să-mi fie ruşine că sunt orădean".

Apoi, alţi orădeni au sugerat să se găsească şi alte metode alternative pentru ca animalele să poată fi păstrate în adăpost fără costuri suplimentare, cum ar fi convenţii încheiate cu restaurante, pentru asigurarea hranei.

Un alt participant a cerut lămuriri vizavi de prevederea regulamentului, luată ad-litteram din lege, conform căreia cel care doreşte să adopte un căţel trebuie să facă dovada spaţiului locativ şi a resurselor financiare. "Spaţiul locativ se dovedeşte cu extras de carte funciară, iar resursele cu adeverinţă de la locul de muncă", a spus Stejeran. N-a precizat, însă, ce venituri trebuie să aibă un potenţial adoptator, dar a spus că, în cazul studenţilor va fi suficientă dovada unei burse. Apoi, alţi orădeni au cerut să fie declaraţi adoptabili şi câinii bolnavi, dar şi puii nesterilizaţi.

Iubitorii de câini au mai cerut ca municipalitatea să promoveze adopţiile, singura metodă certă prin care câinii vor scăpa de eutanasiere, iar în final au făcut apel şi la sentimentele funcţionarilor. "Legea vă dă dreptul (n.r. să eutanasiaţi), dar nu vă obligă. Se poate lărgi termenul de 14 zile. Nu-i mai bine să fim umani?", a spus o orădeancă.

După două ore de dezbateri, iubitorii de câini au plecat spre case, însă şi-au promis între ei că vor fi prezenţi şi vineri în sala mare a Primăriei când, de la ora 17, se va dezbate regulamentul câinilor cu stăpân.

Citeşte pe această temă şi articolul "Reguli noi pentru Grivei: Castrarea câinilor cu stăpân devine obligatorie, iar maidanezii pot fi eutanasiaţi"