Exterminare!
Printr-un comunicat de presă remis duminică, Asociaţia Happy Dogs and other Animals, prezidată de Ana Chiperi, a anunţat că sâmbătă, când mai mulţi voluntari au vizitat adăpostul, numărul câinilor scăzuse, iar un ţarc era chiar gol. De la reprezentanţii adăpostului au aflat că a început eutanasierea câinilor şi, mai mult, că această operaţiune va continua pentru toţi câinii cu crotaliu, ceea ce, acuză iubitorii de câini, înseamnă exterminare în masă.
"Se eutanasiază câinii comunitari ca formă de răzbunare pentru plângerile depuse de către iubitorii de animale la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea sau ca o formă de intimidare a acestora?", se întreabă Chiperi în comunicat, făcând referire la plângerea făcută de asociaţie faţă de medicul veterinar al adăpostului, Cosmin Viorel Şimonca.
Acesta a fost acuzat de iubitorii de câini de cruzime faţă de animale şi este în prezent urmărit penal, alături de alţi angajaţi ai adăpostului. Medicului veterinar i se impută eutanasierea câinilor comunitari prin utilizarea unor substanţe nepermise ori a unor substanţe permise, dar în cantitate sub limita minimă din prospect, determinând astfel o agonie prelungită şi o moarte în chinuri pentru animale, dar şi că nu a intervenit pentru a curma suferinţa unor animale.
S-au sucit!
Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Domeniului Public Oradea, Florin Alexandru, a confirmat, luni, pentru BIHOREANUL că în adăpost a început eutanasierea câinilor fără stăpân.
"De marţea trecută până azi (n.r. luni) au fost eutanasiaţi, conform legii, 40 de câini", a declarat Alexandru. Potrivit Legii 258/2013, poate fi eutanasiat orice câine care stă într-un adăpost public de cel puţin 14 zile, dacă există pentru fiecare patruped în parte o dispoziţie semnată de împuternicitul primarului, în cazul Oradiei directorul adjunct al ADP Oradea, Silviu Petriţa.
Totuşi, în luna ianuarie, la dezbaterea regulamentului orădean privind câinii fără stăpân, reprezentanţii municipalităţii declarau că în Oradea nu vor fi eutanasiaţi decât câinii care depăşesc numărul de locuri din adăpostul Grivei, care are o capacitate de 150 de locuri. Or, înainte de Paşte în adăpost erau 137 de maidanezi, iar acum au rămas, conform şefului adăpostului, Călin Ardelean, 102 câini.
Mai mult, în urmă cu două săptămâni, după ce a aflat neoficial că se pregăteşte eutanasierea câinilor fără stăpân din adăpost, BIHOREANUL i-a întrebat pe directorul ADP Oradea, Liviu Andrica, şi pe administratorul Adăpostului Grivei, Călin Ardelean, dacă acest lucru este adevărat şi ambii au negat, susţinând că nu au nicio informaţie în acest sens.
Adoptaţi sau omorâţi
Întrebat de BIHOREANUL care este motivul pentru care optica municipalităţii s-a schimbat şi se eutanasiază câinii chiar dacă sunt locuri în adăpost, şeful adjunct al ADP Oradea, Silviu Petriţa (foto), n-a putut da un răspuns clar. "Se pune în aplicare legea", s-a rezumat acesta să declare, precizând şi că banii necesari pentru întreţinerea câinilor sunt în scădere.
Petriţa a confirmat, însă, că eutanasierile vor continua. "Vor rămâne în adăpost doar câinii care vor fi acolo de mai puţin de 14 zile", a declarat directorul.
Drept urmare, iubitorii de câini din Oradea se mobilizează acum să adopte cât mai multe patrupede, singura soluţie pentru salvarea lor de la eutanasiere.
De asemenea, Asociaţia Happy Dogs and other Animals a cerut ADP să îi dea permisiunea ca un reprezentant al ONG-ului să participe la eutanasiere, drept prevăzut de lege pentru organizaţiile pentru protecţia animalelor.