Aproape o sută de asociaţii pentru protecţia animalelor, inclusiv din Bihor, au iniţiat o petiţie împotriva modificărilor legislative care permit mutarea animalelor fără stăpân dintr-o localitate în alta, o prevedere de care vrea să profite şi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, care a anunţat deja o propunere de regulament în acest sens.

"Soluţia este sterilizarea"

Adresată prim-ministrului Florin Cîţu, petiţia arată că, printr-o hotărâre de Guvern de acum două săptămâni, care modifică şi completează OUG 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpâni, autorităţile publice locale sunt scutite de obligaţia institutită tot prin lege de a înfiinţa servicii de ecarisaj. În schimb, pot contracta serviciile înfiinţate în alte localităţi din acelaşi judeţ, aşa că animalele vor putea fi luate dintr-un sat, de exemplu, şi duse într-un adăpost din municipiul reşedinţă de judeţ, ceea ce iubitorii de animale contestă.

"Să plimbi câinii neînregistraţi sute de kilometri ca apoi să-i ucizi nu este o soluţie. Soluţia este sterilizarea în masă a câinilor cu şi fără stăpân, aşa cum România şi-a luat angajamentul în momentul ratificării Convenţiei Europene a Drepturilor Animalelor", se arată în petiţia iniţiată de cele 95 de ONG-uri.

Asociaţiile mai arată că, pentru modificarea legii, ANSVSA a "simulat o dezbatere publică", motiv pentru care iniţiatorii cer şi demiterea şefului acestei instituţii. "Dacă doreşte ca gestionarea câinilor fără stăpân să se facă în mod eficient şi dacă este cu adevărat preocupată de bunăstarea animalelor şi de siguranţa cetăţenilor, aşa cum declară, ANSVSA va trebui să înceapă să respecte legea şi să îşi îndemne inspectorii din direcţiile judeţene pe care le are în subordine să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu, nu să legalizeze o practică ineficientă şi consumatoare de sume nejustificat de mari de la bugetele locale!", se arată în document.  

Până acum, petiţia a fost semnată de peste 46.000 de persoane.

Planurile lui Bolojan

Modificările legislative au fost anunţate şi de şeful CJ Bihor, Ilie Bolojan, luna trecută, când a declarat chiar că va profita de aceste schimbări pentru a scăpa judeţul de câinii vagabonzi.

Bolojan a spus că vor fi înfiinţate servicii zonale de capturare a câinilor fără stăpân în Oradea, Salonta, Marghita, Beiuş şi Aleşd, care vor prelua animalele din satele vecine. Câinii vor fi duşi la adăposturi temporare din aceste oraşe, ca apoi să ajungă la adăpostul Grivei din Oradea, aflat în subordinea Administraţiei Domeniului Public. Aici, câinii fără stăpân şi care nu sunt adoptaţi în 14 zile sunt eutanasiaţi.

În cadrul aceluiaşi program, Ilie Bolojan a spus că vor fi iniţiate campanii de inventariere, cipare şi sterlizare a câinilor din Bihor. Primele vor fi localităţile cu peste 5.000 de locuitori, adică Dobreşti, Batăr, Nojorid, Sântandrei, Tileagd, Ştei, Diosig, Oşorhei, Popeşti, Tinca, Valea lui Mihai, Beiuş, Aleşd, Sânmartin, Săcuieni, Marghita şi Salonta (17 localităţi).