Dezbaterea publică pentru modificarea regulamentului ce prevede microciparea şi sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân din Oradea, în caz contrar stăpânii fiind obligaţi să achite o taxă anuală de 100 de lei, a adunat, joi, în sala mare a Primăriei, circa 50 de iubitori de animale. Majoritatea feţe cunoscute pentru reprezentanţii municipalităţii, căci participă la toate dezbaterile pe tema câinilor.
Municipalitatea a fost reprezentată de consilierii locali Camelia Dulca şi Sebastian Lascu, de şeful adjunct al Direcţiei Tehnice Emil Benţan, de şeful de serviciu din cadrul aceleiaşi direcţii Mircea Stejeran şi de inspectorul Gabriel Dobre. De asemenea, a fost prezent directorul adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Octavian Floruţa.
Uşi închise!
Benţan a prezentat pe scurt modificările, şi anume că se propune subvenţionarea a jumătate din costul operaţiei de sterilizare pentru cei care îşi duc câinii la doctorii care au contract cu DSVSA, Aurel Dorel Petrehele şi Benyovszki Sandor, dar şi amplasarea unor corturi în oraş unde orădenii să poată să-şi declare câinii.
La prezentarea acestei modificări, audienţa a început să vocifereze. Regulamentul prevede că orădenii sunt obligaţi să-i primească în case pe cei care recenzează câinii, iar cetăţenii spun că nu pot fi obligaţi să lase poliţiştii în casele lor. "Într-adevăr, nu putem intra pe domeniul privat al unei persoane, dar eu consider că e în beneficiul dumneavoastră, ca orădeni, să facem acest recensământ", a spus Benţan, fără însă să reuşească să convingă pe cineva.
O altă propunere de modificare vizează obligativitatea firmelor orădene de a avea maxim 2 câini în curte, iar în fine, ultima schimbare menţionată de Benţan spune că cei care nu vor să-şi sterilizeze câinii, dar nici să plătească taxa, vor putea să-i predea gratuit Adminstraţiei Domeniului Public. "Abandon mascat!", au acuzat rapid orădenii.
Bolojan, Hitler în Oradea
De îndată ce au primit dreptul să vorbească, cetăţenii s-au dezlănţuit. Orădeanca Adriana Dacin (foto) a spus că acest regulament va da de lucru avocaţilor, pentru că sterilizarea trebuie să fie o decizie luată de stăpânul câinelui, nu impusă de municipalitate. "Eu lupt pentru câini, pentru sterilizarea lor, dar nu cu aceste aberaţii!", a spus femeia.
Apoi, alţi orădeni au reproşat că ţarcurile de câini sunt prea mici, că asociaţiile canine nu sunt consultate, că poliţiştii locali amendează pensionarii ce îşi plimbă câinele fără carnet de sănătate, dar şi că stăpânii de câini nu pot să-şi ducă animalele cu tramvaiele ori să intre cu ele în magazine şi bănci. Degeaba au încercat reprezentanţii Primăriei să le explice că aceste probleme nu ţin de dezbatere, că furia oamenilor a fost de nestăvilit. "Bolojan a devenit Hitler în Oradea!", a strigat cineva, în aplauzele celorlalţi.
O fostă angajată a Primăriei până în 1992, respectiv fost cadru militar, Diana Tamaş, i-a acuzat pe angajaţii municipalităţii că nu-şi fac treaba şi că nu-i respectă pe orădenii care le plătesc salariile. Femeia a reuşit să-l irite pe Benţan, care i-a spus că dacă nu vorbeşte la subiect, el nu va mai sta să fie jignit. Participanţii la dezbatere au tras apoi o concluzie: că se agită degeaba, întrucât nimeni nu va ţine cont de propunerile lor.
Sterilizare gratuită
Totuşi, au fost şi persoane care au vorbit strict legat de regulament. Administratorul SOS Dogs, fundaţia care avea în administraţie adăpostul de câini al Oradiei, Carol Lazar, le-a propus reprezentanţilor municipalităţii să asigure sterilizarea gratuită a câinilor pentru o perioadă, întrucât mulţi dintre orădeni nu-şi vor permite aceste costuri. Fostul şef al DSVSA, Mircea Gelu Budău, prezent la dezbatere în calitate de stăpân de câini, a avut aceeaşi propunere.
Încercând să explice la rândul său regulamentul, directorul Floruţa de la DSVSA a fost întrerupt de o tânără, care nu l-a mai lăsat pe bărbat să vorbească, în timp ce ea l-a criticat pe medicul veterinar al adăpostului Grivei şi modul de funcţionare al adăpostului.
După aproape 2 ore, consilierul local Camelia Dulca a decis să oprească haosul. Asigurându-i că a notat toate propunerile lor vizavi de regulament, Dulca le-a spus orădenilor că merg prea departe, vorbind de aspecte ce nu fac subiectul dezbaterii. Drept urmare, le-a dat o scurtă ocazie celor prezenţi să spună pe scurt alte propuneri la regulament, apoi le-a urat o după-amiază plăcută.
S-a înşelat însă crezând că s-a terminat, căci mulţi dintre cei prezenţi s-au "năpustit" asupra funcţionarilor, reiterându-le în continuare doleanţele lor, chiar şi în timp ce coborau scările Primăriei...