Iubitorii de aventură şi de munte sunt invitaţi, în weekendul următor, mai precis în perioada 28 septembrie - 1 octombrie, la festivalul de escaladă Osoi Climbing Fest, la Peştera Osoi din comuna Vârciorog.

Potrivit unui comunicat al Agenţiei de Management al Destinaţiei Bihor, care organizează evenimentul alături de Asociaţia de Escalada CRUX Oradea, Clubul de Speologie CRISTAL Oradea şi Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, evenimentul se adresează atât sportivilor de performanţă, cât şi începătorilor, existând de trasee adecvate pentru toată lumea.

"Zona este deja pregătită. Au fost echipate 30 de trasee dintre care 18 sunt mai uşoare, restul fiind echipate în grotă şi sunt dedicate căţărătorilor de top. Organizatorii s-au gândit şi la copiii care îndrăgesc escalada. Pentru ei au fost amenajate trasee cu un grad de dificultate redus", se arată în comunicat.

Pe parcursul celor 3 zile de festival, se vor desfăşura inclusiv ateliere de escaladă pentru copii şi începători, proiecţii de film de escaladă, dar şi o tombolă cu premii atractive. Bineînţeles, serile vor fi petrecute la foc de tabără cu ceaun şi cu cântece de chitară şi nu vor lipsi, cum era de aşteptat, nici turele de vizitare a Peşterii Osoi. Cei care vor dori se vor putea odihni în hamace, deoarece va fi amenajată inclusiv o zonă de relaxare.

"Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor s-a implicat în organizarea acestui eveniment luând în considerare faptul că turismul de aventură în destinaţia Pădurea Craiului are un potenţial mare de dezvoltare, zona rămânând atractivă în viitor pentru mulţi practicanţi de escaladă. Considerăm foarte importantă dezvoltarea de evenimente în cât mai multe destinaţii turistice din Bihor, multe dintre ele fiind aproape necunoscute", mai arată comunicatul.

De precizat că inclusiv comunitatea locală s-a implicat în organizarea evenimentului, Composesoratul "Măgura" Vârciorog asigurând curăţarea şi îngrădirea zonei.

Festivalul este parte  a proiectului "Pădurea Craiului - un loc mai bun de vizitat, un loc mai bun în care să trăieşti", fiind cofinanţat de Fundaţia Romano-Americană şi Fundaţia pentru Parteneriat.

Doritorii sunt invitaţi să se înscrie completând formularul de pe pagina de Facebook Climb in Bihor. Până acum, au confirmat participarea peste 90 de căţărători din mai multe oraşe ale ţării. Pentru primii 100 de participanţi care se înscriu pentru escaladă în cadrul festivalului sunt garantate kituri de festival.

"Rezervaţi perioada 28 septembrie – 1 octombrie pentru Osoi Climbing Fest! Vă aşteptăm cu voie bună, chef de căţărat şi multe surprize!", au îndemnat organizatorii.