Una din cele mai influente campanii pro-natură din lume a pornit, timid, în 2011, în Australia, când Rebecca Prince-Ruiz, fondatoarea Fundaţiei Fără Plastic (Plastic Free Foundation), a făcut o propunere interesantă oamenilor din această ţară: să nu cumpere produse din plastic în luna iulie. "Plastic free July" (Iulie fără plastic) a devenit rapid o mişcare globală, la care aderă numeroşi activişti de mediu şi oameni iubitori de natură.

Cum poţi trăi o lună fără plastic? Pe site-ul campaniei, www.plasticfreejuly.org, iniţiatorii au publicat numeroase sfaturi. Primele măsuri pe care le pot lua doritorii sunt să evite ambalajele pentru mâncare şi băuturi, adică în loc să comande mâncare, să gătească şi să îşi ducă mâncarea la serviciu ori la picnic în caserole pe care le au deja (fără a mai cumpăra noi produse). De asemenea, în loc să-şi ia cafeaua "to go" în recipiente vândute de localuri, sunt îndemnaţi să folosească propriul pahar adaptat pentru transport. Pentru apă sau alte lichide, sunt recomandate sticlele sau recipientele din inox, o soluţie anti-PET-uri. Când merg la cumpărături, pot pune produsele în sacoşe textile, şi nu în pungi.

Iniţiatorii mişcării mai recomandă evitarea fructelor şi legumelor ambalate în plastic (achiziţionarea lor din pieţe este o variantă), a bucăţilor de carne înfăşurate în folii, la fel şi cumpărarea produselor alimentare uscate (paste, seminţe, orez etc.) de la furnizori care le vând vrac (astfel putând fi ambalate în borcane ori caserole). De asemenea, în locul săpunurilor lichide vândute în ambalaje de plastic, eco-entuziaştii pot cumpăra săpunuri solide, ambalate în hârtie sau chiar neambalate.

Evitarea totală a plasticului pare imposibilă, mai cu seamă că atât de multe produse indispensabile, precum cele medicale, conţin acest material. Iniţiatorii campaniei recomandă, însă, ca în luna iulie, fiecare persoană să se gândească de două ori atunci când cumpără un produs: îi este cu adevărat necesar sau doar va contribui la cantitatea uriaşă de deşeuri din plastic pe care omenirea o produce zilnic?

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!