Vremea bună din weekend-ul care abia s-a încheiat i-a îmbiat pe doi orădeni la o plimbare în natură, deşi n-ar fi trebuit să plece din apropierea locuinţei.

Salvamontiştii bihoreni i-au găsit la intrarea pe traseul de via ferrata Casa Zmeului din Vadu Crişului, unde cei doi tineri nu aveau ce să caute, ţinând cont că toţi românii trebuie să respecte restricţii de circulaţie.

Cei doi turişti aveau şi declaraţii pe proprie răspundere, în care au precizat că au ieşit în natură pentru a face activităţi fizice. Salvamontiştii le-au explicat însă că deplasarea la 60 de kilometri distanţă de domiciliul lor, din Oradea, nu se încadrează în această excepţie a restricţiilor de circulaţie.

"Noi le-am spus că nu suntem jandarmi sau poliţişti să-i amendăm, dar nu au ce să caute atât de departe de casă, iar toate traseele turistice din Bihor sunt închise. În plus, nu erau echipaţi corespunzător pentru un traseu de via ferrata", a declarat şeful Serviciului Salvamont-Salvaspeo Bihor, Pinter Istvan, luni, pentru BIHOREANUL.

Cei doi orădeni nu aveau cască, ham sau lonjă dublă cu sistem de absorbţie a şocului, în caz că ar fi căzut de pe traseu. "Dacă forţau şi mergeau pe traseu, erau abonaţi perfecţi pentru terapie intensivă", a mai spus şeful Salvamont-Salvaspeo Bihor.

Cei doi tineri au părut că au înţeles greşeala făcută. "Au fost de bun-simţ, şi-au cerut scuze şi s-au retras. Le-am zis că nu trebuie să ne ceară nouă scuze, ci cel mai bine este să ţină cont de restricţiile pe care toţi trebuie să le respectăm", a mai spus Pinter.

Salvamontiştii bihoreni amintesc că toate traseele turistice din judeţ sunt închise, pe perioada în care România este în stare de urgenţă, adică cel puţin până pe 15 mai.

În aceste zile, echipajele de salvatori montani merg în zonele turistice special pentru a se asigura că turiştii nu se aventurează pe munte şi pentru a face lucrări de întreţinere. Până acum, au făcut asemenea lucrări pe traseele de via ferrata Casa Zmeului, pe Peretele Zânelor din Vadu Crişului şi pe Pietrele Negre din Vârtop. "S-au verificat amarajele, cablul de asigurare, bridele de îmbinare şi fixare, s-a recondiţionat podul de 25 de metri din traseul Casa Zmeului şi s-au igienizat zonele de intrare în trasee", se arată pe pagina de Facebook a serviciului judeţean.