Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat miercuri pe Twitter începutul unei noi operaţiuni militare împotriva miliţiei kurde Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), transmite AFP. „Forţele armate turce şi Armata Siriană Liberă (rebeli sirieni susţinuţi de Ankara, n. red.) au început operaţiunea «Izvorul Păcii» în nordul Siriei“, a anunţat Erdogan.

Preşedintele turc a afirmat că ţintele sunt organizaţia teroristă Statul Islamic şi miliţiile kurde YPG, pe care Ankara le consideră aliate cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis în Turcia.

Conform unui purtător de cuvânt al Forţelor Democrate Siriene (SDF), care includ şi YPG, citat de Reuters, aviaţia militară turcă a atacat zone civile, provocând „o panică uriaşă în rândul populaţiei“. Presa de stat din Siria şi un oficial kurd au precizat, potrivit Agerpres, că primele bombardamente au lovit oraşul Ras al-Ain din nord-vestul ţării, la frontiera cu Turcia.

Anterior, armata turcă şi-a întărit prezenţa la graniţa cu Siria. Armata turcă a masat tancuri M60 şi vehicule blindate M113 la  Akçakale, un oraş majoritar arab din sud-estul Turciei. De asemenea, turcii au adus la Akcakale şi zeci de mii de combatanţi din Armata Siriană Liberă (ASL). ASL este un grup combatant din Siria susţinut financiar şi logistic de Ankara.

Potrivit cotidianului turc Hürriyet, Turcia are în vedere într-o primă etapă preluarea controlului asupra unei fâșii cu o lungime de 120 km și o adâncime de circa 30 de km, mergând de la Tal Abyad până la Ras al-Ain.

Președintele american Donald Trump a dat undă verde duminică unei astfel de operațiuni, înainte de a-și nuanța afirmațiile și de a oferi asigurări că Washington nu va "abandona kurzii", care au jucat un rol crucial în înfrângerea Statului Islamic.

Dacă occidentali laudă rolul jucat de YPG în lupta împotriva SI, Ankara consideră combatanții kurzi o amenințare la adresa securității sale, din cauza legăturilor cu PKK.

Congresul american îl va face pe președintele Erdogan să plătească "foarte scump" pentru ofensiva din Siria, a avertizat miercuri influentul senator republican Lindsey Graham. "Rugați-vă pentru aliații noștri kurzi care au fost abandonați rușinos de administrația Trump", a scris el pe Twitter. "Voi face eforturi în Congres pentru ca Erdogan să plătească foarte scump", a adăugat senatorul, în general un susținător apropiat al lui Donald Trump