Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a scos la concurs posturile de directori pentru casele judeţene, dar rezultatele sunt ruşinoase.

Din 54 de candidaţi înscrişi, doar 33 s-au prezentat joi la proba scrisă, organizată în amfiteatrul Spitalului Universitar de Urgenţă BUcureşti, iar din aceştia, doar cinci au şi promovat examenul! Singurii care au luat note de trecere sunt candidaţii din judeţele Maramureş, Iaşi, Tulcea, Cluj şi Bistriţa-Năsăud.

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a fost cel care a deconspirat, pe Facebook, rezultatele jalnice, spunând că asta se întâmplă când asemenea concursuri sunt organizate pe bune.

L-a luat cu ameţeli...

Trebuie precizat şi că, în 24 de judeţe, candidaţii la funcţiile de directori au fost şefii în funcţie din aceste instituţii, iar în 15 judeţe au fost chiar unicii candidaţi. Este şi cazul judeţului Bihor, unde singurul pretendent a fost actualul director, Gheorghe Varga, un jurist susţinut de UDMR.

Potrivit documentelor postate pe site-ul CNAS, acesta s-a calificat la proba scrisă, dar nu s-a şi prezentat la examen. „Nu m-am simţit bine ieri, pardon, alaltăieri, de aceea nu am mai mers”, a declarat Varga, sâmbătă, pentru BIHOREANUL. Întrebat dacă acum i-a trecut starea de rău, acesta a spus că da...

Vor fi noi concursuri

Aflată în vizită sâmbătă în Bihor, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a fost întrebată despre aceste rezultate şi a spus că sunt o dovadă că examenele au fost corecte. „Apreciez corectitudinea examenului şi cred că acest lucru va trebui să-l repetăm. Voi vorbi cu directorul de la CNAS să redeschidă sesiunea de examen, iar candidaţii să vină cu încredere, concursul este corect”, a declarat ministrul.

Întrebată de BIHOREANUL dacă directorii în funcţie care au picat examenul sau pur şi simplu l-au abandonat nu ar trebui îndepărtaţi de la conducerea caselor judeţene, Mihăilă a evitat un răspuns clar: „Ne străduim să organizăm cât mai repede un nou concurs”.

Pe de altă parte, Varga a declarat BIHOREANULUI că nu e hotărât dacă va mai merge la concurs. „Nu ştiu dacă voi participa, voi vedea. Pot să mă mai gândesc, nu?”, a spus directorul. Întrebat dacă nu se simte pregătit pentru acest examen, a negat. „Mă simt pregătit, dar poate am alte planuri”, a spus el, secretos. Sau poate, din nou, nu se va simţi bine...