Conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor a încheiat socotelile cu anul 2013 şi a tras concluzia că a fost un an bun, fără probleme deosebite.

Prim-adjunctul Inspectoratului, colonelul Petru Lung, a prezentat, joi, bilanţul instituţiei pentru anul trecut, arătând că 3.861 de jandarmi bihoreni au executat 519 misiuni de asigurare a ordinii publice, toate fără niciun incident major. Din acestea, 46 au fost misiuni pe timpul manifestărilor de protest, 322 la manifestări cultural-artistice, religioase şi comemorative, 120 la manifestări sportive şi 197 de intervenţie la solicitarea cetăţenilor.

De asemenea, IJJ Bihor a asigurat protecţia instituţională la 26 de instanţe judecătoreşti, parchete, unităţi financiar-bancare ori alte instituţii similare, dar şi protecţia fizică pentru 911 transporturi.

Tot în 2013, 47 de jandarmi bihoreni au donat sânge, iar angajaţii instituţiei au strâns 43.500 de lei petnru diferite apeluri umanitare.

Din perspectiva reclamanţiilor făcute Inspectoratului la instanţele de judecată, IJJ Bihor a fost citat în 129 de dosare civile, din care 74 au fost soluţionate, toate în favoarea unităţii, iar 55 sunt în curs de soluţionare. O altă reuşită menţionată de Lung este faptul că instituţia a încheiat anul fără datorii.

"Rezultatele anului 2013 au fost foarte bune. Nu am înregistrat probleme deosebite", a declarat Lung. "Infracţionalitatea nu a crescut. Sperăm ca şi anul 2014 să fie la fel de liniştit", a precizat şi maiorul Ioan Bogdan, purtător de cuvânt al instituţiei.

Un obiectiv important al IJJ a fost creşterea încrederii cetăţenilor în instituţie, motiv pentru care anul trecut jandarmii i-au invitat pe bihoreni în mai multe rânduri la activităţi demonstrative.

Cât despre manifestările de protest care au loc săptămânal la Oradea, ecologiştii arătându-şi nemulţumirea faţă de exploatările cu cianuri la Roşia Montană ori cele de gaze de şist în Bihor, jandarmii susţin că va continua să supravegheze aceste acţiuni. "Ceea ce este foarte important este că avem o lege care reglementează adunările publice, pe care trebuie să o respectăm. Jandarmeria asigură protecţia celor care doresc să se manifeste", a mai spus Bogdan. Până acum, jandarmii nu au avut probleme cu protestatarii orădeni, întrucât aceştia au avut avize pentru fiecare acţiune.