Conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor a prezentat, miercuri, bilanţul instituţiei pentru anul trecut. Întâi, comandantul Petru Lung, care a preluat în noiembrie conducerea unităţii, a prezentat raportul în faţa prefectului Claudiu Pop, a primarului Ilie Bolojan, a şefului Poliţiei Bihor, Adrian Bucur, şi a şefului Parchetului Curţii de Apel Oradea, Aurel Mascaş, iar ulterior a făcut un scurt rezumat şi în faţa jurnaliştilor orădeni.

De altfel, Lung a spus că una dintre caracteristicile anului 2016 a fost taman schimbarea din conducerea instituţiei, după pensionarea fostului comandant Ioan Huluban. Locul lui a fost luat de Lung, care în ultimii 11 ani a fost prim-adjunct, iar noul prim-adjunct este Doru Jarca. Conducerea IJJ este completată de Adrian Cîmpean, adjunctul inspectorului şef. Toţi cei trei şefi au fost prezenţi la întâlnirea cu jurnaliştii. 

"Anul 2016 a fost un an cu destul realizări. Nu am avut probleme deosebite, grave sau foarte grave", a declarat Lung.

În total, anul trecut, jandarmii bihoreni au avut 6.925 de misiuni, cu 7,6% mai multe decât în 2015. Ei au împărţit 1.598 de amenzi (mai multe cu 23,3% faţă de 2015) în valoare totală de 684.000 de lei, şi au confiscat bunuri în valoare de 57.000 de lei.

Anul trecut, niciun jandarm bihorean nu a fost sancţionat disciplinar, dar 10 cadre militare au fost atenţionate pentru superficialitate sau nerespectarea sarcinilor de serviciu. Totodată, spun şefii IJJ Bihor, în 2016 Inspectoratul n-a înregistrat nicio plângere de la cetăţeni vizavi de comportamentul oamenilor legii.

Un minus al anului trecut este legat de buget. Potrivit lui Lung, IJJ Bihor a primit prea puţini bani pentru reparaţii şi dotări cu scule şi utilaje, şi toţi aceşti bani au fost cheltuiţi pe repararea maşinilor, astfel că n-au mai rămas pentru lucrări de reparaţii la imobile, care ar mai avea nevoie de anumite intervenţii.

Pe de altă parte, Cîmpean a precizat că nici nu sunt dorite investiţii masive în sediul IJJ Bihor, care ar putea oricum să se mute, dacă planurile Primăriei şi ale Universităţii de a construi în zona cuprinsă între Peţa şi cimitir un campus integrat vor deveni realitate. În acel scenariu, IJJ Bihor se va muta într-un sediu nou, în spatele Şcolii Poliţiei de Frontieră Avram Iancu. Comandantul Lung a repetat însă ceea ce a spus şi după ce a preluat funcţia: va fi de acord cu mutarea IJJ doar dacă jandarmii vor primi un sediu nou, mobilat, aşa cum au nevoie.

Cât despre parcul auto, comandantul a spus că jandarmii au toate condiţiile de mobilitate. De asemenea, a anunţat că Inspectoratul a achiziţionat un dispozitiv care, montat în autovehicule, va transmite în timp real imagini video în dispeceratul Inspectoratului. Lung a promis că noul aparat va fi în curând prezentat jurnaliştilor, pentru ca toţi bihorenii să afle ce tehnică folosesc jandarmii în misiunile pe care le execută.