Împuternicit la comanda Jandarmeriei bihorene ca inspector şef, maiorul Ioan Bogdan, a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, bilanţul instituţiei pentru anul 2017, arătând că o mare parte din misiunile specifice jandarmilor au fost mai numeroase decât în precedentul an.

Potrivit celor prezentate de Bogdan, care a preluat conducerea IJJ Bihor în luna septembrie, a crescut cu aproape 20% numărul misiunilor de asiguare a ordinii publice, de la 736 în anul 2016, la 916 în anul 2017. Din acestea, 217 au fost misiuni pe timpul manifestărilor de protest, mult mai puţine în anul 2016 (doar 11). De asemenea, jandarmii bihoreni au participat la 516 misiuni pe timpul manifestărilor cultural-artistice sau religioase (faţă de 312 în anul 2016).

În schimb, a scăzut numărul misiunilor pe timpul manifestărilor sportive (de la 129 în anul 2016, la 85 în anul 2017) şi numărul misiunilor de protecţie antiteroristă (3 în anul 2017, faţă de 25 în anul 2016).

Pe lângă misiunile care vizează ordinea publică, jandarmii bihoreni asigură paza şi protecţia instituţională a 26 de obiective şi măsuri de ordine interioară în 23 de săli de judecată. Asta deşi, după cum a precizat Bogdan, Inspectoratul "stă destul de prost la încadrare", adică are doar 89% din organigramă acoperită, din piunct de vedere al angajaţilor.

În total, anul trecut, în misiuni independente, jandarmii bihoreni au constatat 145 de fapte penale, iar în misiunile în cooperare cu Poliţia, alte 205. "Numărul infracţiunilor constatate independent a crescut cu 3,44% faţă de anul 2016, iar cele în cooperare cu Poliţia au scăzut cu 35,93%. O justificare este activitatea de prevenţie şi prezenţa în stradă a echipajelor, care descurajează", a declarat Ioan Bogdan.

Un plus evidenţiat de inspectorul-şef este că, în 2017, niciun jandarm din Bihor n-a primit vreo sancţiune disciplinară.

În schimb, Bogdan a arătat că Jandarmeria bihoreană are un of: lipsa banilor. Deşi gradul de dotare cu autovehicule este de doar 42,59%, iar autospecialele şi maşinile deţinute sunt destul de vechi, IJJ Bihor a primit pentru lucrări de mentenanţă şi revizii tehnice la autovehiculele din dotare doar 13.125 lei. "Foarte puţini bani", a concluzionat Bogdan. Inspectorul şef are speranţe însă că în 2018 lucrurile vor sta altfel, deoarece Jandarmeria Română a primit fonduri mai multe, va face achiziţii de autospeciale şi apoi, poate, va repartiza şi Bihorului vehicule.

Mutarea, în stand-by

Întrebat de jurnalişti, inspectorul şef Ioan Bogdan a precizat că mutarea sediului IJJ Bihor, o idee lansată public în toamna anului 2016, nu are şanse să se petreacă prea curând. "Sunt planuri mai îndepărtate", a declarat Bogdan.

Primăria Oradea şi Universitatea locală au propus, în 2016, ca Jandarmeria să fie relocată, pentru ca actualul sediu de pe strada Universităţii să se transforme în campus studenţesc. Atunci, colonelul Petru Lung, care era la comanda unităţii, a precizat că această înţelegere va fi parafată doar dacă jandarmii vor primi un sediu la cheie, cu toate funcţiunile necesare.

La fel consideră şi actualul şef al IJJ Bihor. "Noi nu suntem împotriva unui astfel de proiect. Dar sediul nou trebuie să îndeplinească anumite condiţii", a declarat Ioan Bogdan. Cert este că Primăria a amânat acest proiect.

Totuşi, în acest an, IJJ Bihor va ceda Primăriei o porţiune de teren, de circa 3.000 de mp, pe latura înspre Peţa, unde municipalitatea va construi o linie de tramvai, iar Primăria va reamenaja strada Făgăraşului.