Colonelul Ioan Huluban, şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor, şi ofiţerul de presă al instituţiei, căpitanul Ioan Bogdan, au prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă, bilanţul activităţilor instituţiei pentru anul 2015.

O primă concluzie a acestei evaluări arată că jandarmii bihoreni au intervenit la mai multe misiuni decât în anul precedent. Mai precis, au avut 21 de misiuni pe timpul manifestărilor de protest (faţă de 18 în anul 2014), 451 în timpul manifestărilor cultural-artistice, religioase şi comemorative (în 2014, 342 de astfel de misiuni) şi 5.044 de misiuni de participare la ordinea publică, o creştere cu 20% faţă de anul 2014, când jandarmii au intervenit la 4.184 de astfel de acţiuni.

Singurele misiuni în scădere sunt cele pe timpul manifestărilor sportive, 130 de la 148, explicaţia fiind că unele cluburi sportive ale judeţului şi-au restrâns activitatea.

În creştere a fost şi numărul de amenzi date de jandarmi: 1.296 de-a lungul anului 2015, cu 66,7% mai multe decât în 2014, când au aplicat 777 de amenzi.

De asemenea, jandarmii au constatat 153 de infracţiuni, o creştere spectaculoasă cu 363% faţă de 2014. Explicaţia, spun reprezentanţii IJJ Bihor, este o "implicare mai activă în combaterea micii infracţionalităţi". Jandarmii au desfăşurat şi 19 misiuni de protecţie antiteroristă, toate preventive şi cele mai multe la evenimente organizate de comunitatea evreiască din Bihor.

O problemă a IJJ Bihor, ca şi în 2014, ţine de logistică: jandarmii bihoreni au asigurat doar 31,4% din necesarul de înzestrare cu autovehicule. Huluban a precizat însă că anul trecut s-au achiziţionat un autovehicul 7+1 locuri, unul cu 4+1 locuri. Totodată, IJJ Bihor a primit promisiuni că vor fi achiziţionate noi maşini necesare intervenţiilor.

Bugetul IJJ Bihor pentru salarii, în 2015, a fost de 20,7 milioane lei, iar pentru bunuri şi servicii 306.360 lei.

De asemenea, anul trecut, doi jandarmi bihoreni au fost cercetaţi de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj Napoca, pentru fapte de natură penală. Cei doi jandarmi, Cosmin Monenci şi Cantemir Groza, au fost anchetaţi pentru că au primit taxe de protecţie de la contrabandişti de ţigări din Piaţa Mare.

"Amândoi sunt la dispoziţie. Unul dintre ei a fost trimis în judecată şi încă nu s-a încheiat procesul de judecată, vom vedea dacă instanţa îl găseşte vinovat sau nu şi se vor lua măsuri în consecinţă. Pentru celălalt, instanţa a dispus amânarea executării pedepsei pe o perioadă de încercare de doi ani, drept pentru care şi el este la dispoziţie şi vom vedea ce se va întâmpla cu el. În această lună se va hotărî", a declarat cpt. Ioan Bogdan.

În concluzia bilanţului, Huluban a precizat că IJJ Bihor şi-a îndeplinit misiunea. "Apreciem că obiectivele stabilite pentru anul 2015 de către inspectorat s-au realizat în condiţii bune şi foarte bune, cu toate greutăţile inerente întâmpinate pe parcursul anului", a precizat colonelul Ioan Huluban.