Reprezentanţii Jandarmeriei Române au ieşit, sâmbătă, într-o conferinţă de presă în care a vorbit despre violenţele de vineri seară. Potrivit acestora, jandarmii au primit ordin de la prefectul Capitalei să intervină în forţă în Piaţa Victoriei la ora 23, până acum au fost deschise 8 dosare penale, şi o singură armă a fost furată de la femeia-jandarm lovită de huligani.

Femeia ar putea rămâne paralizată, au spus reprezentanţii Jandarmeriei, şi în prezent MAI se mobilizează pentru identificarea celui vinovat, cazul fiind preluat de procurori, după cum anunţă agenţia de ştiri Mediafax.

"S-a acţionat în primă faze cu gaze, cu spray iritant, lacrimogen şi ulterior s-au executat somaţiile legale, respectiv cele trei semnale luminoase care anunţau intervenţia în forţă. Au fost date în conformitate cu normele, pentru atenţionarea oamenilor. Conform prevederilor în vigoare, prefectul este cel care aprobă intervenţia în forţă a jandarmilor. Aseară, pe baza informaţiilor existente şi a comportamentului agresiv a unei părţi din cei aflaţi în piaţă, Jandarmeria a primit aprobare să intervină în forţă la ora 23.11. Este ordinul de intervenţie semnat de prefectul Capitalei. Din acel moment, s-au luat măsuri gradual astfel încât să se evacueze zona", a declarat, sâmbătă dimineaţă, Marius Militaru, şef Serviciu Comunicare Jandarmeria Română.

Mediafax aminteşte că Prefectul Capitalei este Speranţa Cliseru, fost consilier personal al primarului general Gabriela Firea. 

În esenţă, reprezentanţii Jandarmeriei au susţinut că nu au atacat şi că măsurile luate în cadrul mitingului au fost "eminamente defensive",  pe deplin justificate.

"Dispozitivele pe care noi le-am adaptat la miting au fost eminamente defensive, au fost acţiuni reactive în momentul în care forţele de ordine au fost atacate. De asemenea, jandarmii din teren au avut la dispoziţie mijloace individuale de protecţie, tunuri de apă şi alte dotări. (...) Este evident că blocarea bruscă a circulaţiei, când numărul de oameni nu era atât de mare încât să impună lărgirea perimetrului pentru desfăşurarea protestului, urmată de încercarea de rupere a cordonului de jandarmi, în repetate rânduri, a fost o acţiune premeditată. Tot ce a urmat ulterior susţine această afirmaţie. Provocările s-au succedat cu o anumită ritmicitate, ceea ce a impus o ripostă", a mai spus Marius Militaru.

33 de protestatari au fost duşi pentru audieri la secţii de poliţie din Capitală şi, până acum, au fost întocmite 8 dosare penale. 35 de jandarmi au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care 11 au fost transportaţi la spital.

Reprezentanţii Jandarmeriei precizează şi că o singură armă a fost furată, în contextul în care femeia jandarm şi un coleg au fost prinşi de grupul de huligani. Doi manifestanţi au intervenit făcând scut în apărarea celor doi. Arma femeii a fost furată de un protestatar violent. Potrivit Jandarmeriei, femeia a fost internată cu suspiciune de fractură de coloană cervicală.

 "Structurile MAI sunt mobilizate pentru identificarea persoanelor care au sustras o armă individuală. Vorbim de o singură armă, pentru că au fost vehiculate foarte multe informaţii - trei arme, apoi au fost vehiculate de două. E vorba de o singură armă care a fost sustrasă de la colega noastră, care a fost pusă la pământ şi lovită cu bestialitate. Cazul a fost preluat de către parchetul competent. Facem în continuare apel la toţi cetăţenii care au imagini sau informaţii să anunţe de urgent poliţia română", a declarat Militaru.

Acesta a mai precizat şi că femeia jandarm lovită de protestatari ar putea rămâne paralizată pe viaţă.

"Am văzut multe titluri care insinuau că jandarmii şi-au abandonat colegii. Nimic mai fals. Ce s-a întâmplat cu exactitate la acel moment va rezulta în urma verificărilor pe care noi le facem de fiecare dată în urma unor misiuni de amploare. Jandarmii nu-şi abandonează camarazii şi sunt dispuşi să-şi sacrifice viaţa, au demonstrat-o în nenumărate rânduri în teatrele de operaţii. Dincolo de intervenţiile dificile de aseară, de departe, cea mai dificilă intervenţie a fost să explicăm părinţilor colegei noastre că fata lor s-ar putea să rămână paralizată pe viaţă", a spus locotenent colonel Marius Militaru.

Potrivit HotNews.ro, şefii din Jandarmerie au spus că nu s-a putut interveni pentru extracţia provocatorilor pentru că nu era spaţiu şi ar fi fost o acţiune riscantă. Ce au spus cănd au fost întrebaţi de ce au dat cu gaze lacrimogene unde nu erau protestatari violenţi: "nu putem face o delimitare matematică".

Mai jos, principalele declarații de la sediul Jandarmeriei preluate LIVETEXT pe HotNews.ro:

- Au fost acţiuni eminamente defensive, forţele au acţionat când au fost atacate. Intervenţia a fost deplin justificată

- Provocările s-au desfăşurat cu ritmicitate

- ordinul de intervenţie a fost dat de prefectul Capitalei

- jandarmii au fost loviţi cu pietre şi ulterior, s-a decis intervenţia în forţă

- 33 de persoane au fost duse la secţie, vorbim de opt dosare penale deschise până la această oră

- o singură armă a fost sustrasă, de la colega noastră care a fost pusă la pământ şi bătută cu bestialitate

- jandarmii nu-şi abandonează camarazii şi sunt dispuşi să-şi dea şi propria viaţă pentru a-i apăra

- au fost aplicate 23 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 17.000 de lei, această situaţie este una preliminară

-mulţumim celor care au înţeles rolul jandarmilor în stradă

-se anunţă şi astăzi proteste, continuăm să-i avertizăm pe cei care doresc să participe să fie receptivi la ce transmitem noi, pentru că se expun unor riscuri

-persoanele care doresc să manifeste civilizat să se delimiteze de persoanele violente, să facă pasul înapoi când li se cere acest lucru

- au fost oameni folosiţi ca scut de aceşti huligani

-intenţiile noastre au fost clare de la început, că vrem să se rămână într-un cadru civilizat şi nu vom tolera orice care pune în pericol siguranţa publică

- despre utilizarea gazelor lacrimogene: s-a intervenit gradual. folosirea forţei este ultima soluţie, am avut echipe de dialog cu oameni pregătiţi care au discutat cu oamenii de acolo, le-au explicat cum trebuie să se desfăşoare această activitate publică. Pe tot parcursul zilei cei prezenţi au fost atenţionaţi la ce se expun dacă rămân.

- cei care au ales să rămână şi-au asumat conştient sau inconştient aceste lucruri

- De ce nu au ridicat provocatorii: extracţia presupune anumite riscuri. Au fost grupuri compacte în toată masa de manifestanţi. Riscurile erau foarte mari. Averau o anumită dinamică a grupului, erau bine organizaţi.

- spre deosebire de februarie 2017, în primele faze, oamenii obişnuiţi nu ne-au creat spaţiul necesar, nu s-au delimitat de acele grupuri violente, dacă ar fi fost mai receptivi la ceea ce am spus lor, dacă nu ar fi avut o atitudine provocatoare la adresa forţelor de ordine, lucrurile ar fi fost mai simple. În 2017 au făcut un pas în spate, au creat un spaţiu.

- au fost informări de la organele statului. pe tot parcursul zilei de ieri au existat schimburi de date, de informaţii. nu poţi îngrădi dreptul unei persoane de a participa la o activitate atât timp cât nu ai toate elementele de a face lucru

- e imposibil de a extrage cu penseta un individ dintre alte mii de oameni. Ne-am izbit şi de o reticenţă a oamneilor în ceea ce priveşte acţiunile noastre

- nu vă spun de câte ori colegii mei au fost huiduiţi şi împinşi când verificau bagajele voluminoase ale unor persoane

- nu mai aveau ce să caute acolo din moment ce am făcut acele somaţii

- despre faptul că s-au tras gaze lacrimogene unde nu erau manifestanţi violenţi: nu putem face o delimitare matematică. noi trebuie să apărăm ordinea 

- de la începerea activităţii şi până la finalul ei am avut un procuror militar lângă noi care se va pronunţa asupra legalităţii (acţiunilor)

- tot timpul au exista presiuni din partea acestei mulţimi, se arunca cu borduri, cu mobilier stradal. Este vorba de violenţă legitimă a statului. au fost avertizaţi, dacă rămâi îţi asumi

- Demisii?: pentru ce demisii?