Planul Primăriei şi al Universităţii din Oradea de a transforma în campus studenţesc toată zona cuprinsă între malul Peţei şi cimitirul municipal va deveni realitate doar dacă jandarmii bihoreni, care acum îşi au sediul vizavi de actualul campus, vor primi o clădire nouă şi mobilată.

"Ne mutăm doar când avem un nou sediu, la cheie. Aşa i-am spus şi domnului primar Bolojan şi dânsul a spus că nu va fi unul de cinci stele, dar de trei va fi", a declarat inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor, colonelul Petru Lung, luni, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, edilul Oradiei a fost de acord să construiască clădiri noi pentru IJJ Bihor în spatele şcolii poliţiei de frontieră, cu ieşire în strada Vlădeasa. "În alte condiţii nu ne mutăm", a completat Lung.

Colonelul a mai spus că, deocamdată, discuţiile care se poartă pe această temă sunt "cu bătaie lungă", adică se vor concretiza abia peste doi-trei ani. "Acum se fac studii de fezabilitate, a fost o comisie de la Ministerul Afacerilor Interne pentru a vedea situaţia, vom vedea cum evoluează lucrurile", a declarat şeful IJJ Bihor.

Relocarea IJJ şi extinderea campusului universitar fac obiectul unui protocol pe care Universitatea din Oradea şi Primăria urmează să-l încheie, fiind deja aprobat de consilierii locali ai municipiului şi urmând să fie dezbătut şi de senatorii Universităţii.

Pe lângă relocarea jandarmilor, planul mai poate întâmpina însă şi o altă problemă: multe din clădiri sunt în proprietatea Consiliului Judeţean Bihor, al cărui vicepreşedinte PSD, Ioan Mang, a şi avertizat, în urmă cu câteva săptămâni, că s-ar putea să nu fie de acord. "Primăria îşi face planuri în curtea altuia", a declarat la acea vreme Mang, fără însă să spună răspicat dacă este un susţinător al ideei ori se împotriveşte.

Citeşte pe această temă şi articolul: "Primăria Oradea vrea să construiască împreună cu Universitatea un campus integrat în strada Armatei Române"