Ziua de 1 aprilie e una de sărbătoare pe jandarmii bihoreni. Cu 94 de ani în urmă, pe 1 aprilie 1919, lua fiinţă Compania de Jandarmi Oradea Mare, care avea sediul în clădirea în care astăzi funcţionează Universitatea din Oradea. Totodată, anual pe 3 aprilie se sărbătoreşte Ziua Jandarmeriei Române, anul acesta împlinindu-se 163 de ani de când domnitorul Grigore Alexendru Ghica aproba "Ofisul domnesc" prin care înfiinţa Corpul de slujitori în jandarmi, având ca model structurile înfiinţate în statele europene şi în principal Jandarmeria Franceză, a cărei baze erau puse de Napoleon Bonaparte.

Ca să marcheze această dublă sărbătoare, jandarmii invită toţi bihorenii miercuri, de la ora 11, în Parcul 1 Decembrie din Oradea, unde vor avea loc exerciţii demonstrative de dresaj canin, intervenţie antiteroristă şi autoapărare. De asemenea, în jurul Statuii Ostaşului Român vor fi amplasate standuri la care va fi prezentată tehnica şi materiale din dotarea instituţiei.

De la ora 12, în acelaşi parc, va avea loc un ceremonial militar, care se va încheia cu defilarea drapelului de luptă şi a gărzii de onoare.