Agenţii care asigură paza stadionului "Iuliu Bodola" din Oradea s-au antrenat, joi, alături de angajaţii Detaşamentului mobil al Jandarmeriei Bihor şi poliţiştii comunitari, în cadrul unui exerciţiu menit să-i înveţe pe agenţii de pază cum să reacţioneze în situaţii de conflict. "Scopul exerciţiului a fost de omogenizare a acţiunii forţelor de ordine de pe stadion, pentru eliminarea problemelor din timpul meciurilor", a declarat pentru BIHOREANUL căpitanul Ioan Bogdan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.

Astfel, oamenii de ordine au simulat incidente care ar putea surveni înaintea, în timpul şi după partida de fotbal, cum ar fi situaţii în care suporterii care se urcă pe gardurile de protecţie, aruncă cu obiecte în teren sau se iau la bătaie şi care trebuie escortaţi afară din stadion. De asemenea, au mai fost simulate metode de oprire a busculadelor de la intrările pe stadion, dar şi metode de control sau de oprire a unui conflict între galeriile adverse.

Suporterii FC Bihor, nişte mieluşei

Campania de prevenire a violenţei pe stadioane a fost iniţiată în 2006 de către Jandarmeria Bihor. De atunci, potrivit unor rapoarte ale instituţiei, s-a constatat faptul că suporterii bihoreni nu sunt violenţi. "Am ajuns la concluzia că suporterii bihoreni nu recurg la violenţa fizică. Acum încercăm să-i determinăm să nu o folosească nici pe cea verbală. Am avertizat galeriile că vor fi monitorizate şi, dacă e cazul, amendate pentru injurii", a declarat pentru BIHOREANUL Ioan Bogdan.

În sezonul competiţional 2009-2010, jandarmii bihoreni au aplicat la meciurile de polo, baschet şi fotbal 9 amenzi pentru injurii, 4 pentru încercarea de introducere a alcoolului pe stadion, dar şi două pentru încercarea de introducere a armelor albe pe teren la meciul de fotbal dintre FC Bihor şi Rapid Bucureşti şi la cel dintre FC Bihor şi UTA.

De asemenea, la meciul din 2009 dintre FC Bihor şi UTA, jandarmii au aplicat două sancţiuni pentru încercarea de introducere a obiectelor pirotehnice pe stadion.