Despre Dorin Crăciun se poate spune, fără teama de a greşi, că este cel mai ecologist jandarm al Bihorului. Datorită lui, Jandarmeria e una din puţinele instituţii în care lunar sunt colectate sute de kilograme de deşeuri reciclabile.

Jandarmul şi-a instruit atât de bine colegii, încât acum mai toţi aduc de-acasă PET-uri la serviciu şi participă la acţiuni eco. În mare parte, aceste realizări se datorează şi unui recipient special inventat de Dorin. Ecologistul e convins că, dacă oamenilor li se explică pe înţelesul lor de ce e necesară colectarea selectivă a deşeurilor şi, în fond, ce folos are ecologia, aceştia vor fi mai receptivi. Pentru că, altminteri, obligaţiile vor rămâne doar o corvoadă...

Ecologia în actualitate

Dorin Crăciun s-a lovit prima oară de ecologie pe vremea când era elev, la fel ca majoritatea celor din generaţia sa. "La şcoală ne puneau să ducem hârtie şi să respectăm cei 3R: recuperare, recondiţionare, refolosire", povesteşte bărbatul, care acum are 38 de ani. Însă, la fel ca mai toţi românii, după revoluţie a încercat să uite de corvoade şi obligaţii, profitând de libertatea totală adusă de democraţie.

Din 2008, s-a reactivat, însă, ca ecologist. E jandarm de două decenii, iar de ceva vreme se dovedeşte cel mai "verde" angajat al Jandarmeriei Bihor. În urmă cu trei ani, în concediu fiind, fiul său mai mare l-a întrebat de ce un afluent al Oltului e plin de PET-uri şi cum poate fi curăţat. "I-am spus că îi trebuie ani buni să cureţe râul, care era practic inundat cu flacoane", povesteşte Dorin. Băiatul, însă, i-a replicat că la grădiniţă a învăţat să strângă plasticul şi hârtiile în coşuri diferite. În acel moment, jandarmul a realizat că educaţia ecologică nu e de fapt un lucru perimat, ci o preocupare ce revine în actualitate.

Reîntors la serviciu, Dorin s-a gândit să implementeze în instituţie un sistem de colectare a deşeurilor reciclabile, căutând o metodă cât mai eficientă şi mai ieftină. "O pubelă trebuie golită des, şi e şi greoaie. Am tot studiat sistemele folosite în prezent şi am găsit o soluţie mai eficientă". A denumit-o simplu: Peteg, denumire ce vine de la PET, Ecologic şi "Garbage", adică gunoi...

Soluţie "cu lipici"

04 peteg.jpgPetegul (foto) este, de fapt, un sac mare, cu mânere, care, odată umplut, poate fi uşor transportat de două persoane. Recipientul e făcut din polipropilenă, un soi de plastic ce-l face uşor de curăţat, dar şi reciclabil. Mândru de invenţia pe care şi-a şi brevetat-o, Dorin a dus Petegul la Jandarmerie, spunându-le colegilor săi că acolo pot strânge PET-urile goale, în loc să le arunce la gunoi. "Când oferi oamenilor o soluţie şi le răspunzi întrebărilor, sunt receptivi. La început, nici colegii mei nu ştiau multe despre colectarea selectivă, dar şi-au schimbat optica", precizează orădeanul.

Ideea sa a prins repede, astfel că în scurt timp a realizat mai multe Peteguri, de două dimensiuni: mare şi mijlocie. În cel mare, încap peste 50 de kilograme de hârtie. Cel de mărime medie e bun pentru interior, pe holurile Jandarmeriei găsindu-se vreo trei. Când se umple, e golit în sacii mari, iar când şi aceştia sunt plini, o firmă specializată în valorificarea reciclabilelor îi goleşte. "Lunar, la Jandarmerie umplem cam şase recipiente mari", spune Dorin. Orădeanul a pus un Peteg şi în scara blocului în care locuieşte, şi, spre bucuria lui, colectarea reciclabilelor a prins şi printre vecinii săi.

Peteguri peste tot

Invenţia pentru colectarea comodă a reciclabilelor n-a fost singura acţiune eco făcută de Dorin în Jandarmerie. El şi-a convins colegii să participe la diferite activităţi de plantări prin oraş şi la ecologizări în areale verzi din judeţ. Totodată, a scris proiecte cu teme ecologice, depunându-le pentru finanţare în tot felul de campanii naţionale, dar nu a avut succes. "De cele mai multe ori concuram cu şcoli, care aveau întâietate", arată el.

Nu se dă, însă, bătut. Dimpotrivă, recent s-a şi înscris la nişte cursuri de formare a adulţilor pentru susţinerea laturii social-ecologice a vieţii. Vrea să-şi implice cât mai mulţi colegi în acest tip de acţiuni, mai cu seamă că nici aceştia nu le mai percep ca pe nişte obligaţii, ci mai degrabă ca pe un soi de team-building. "Îmbinăm acţiunile ecologice cu sport, cu un grătar după, aşa că totul devine mai plăcut", povesteşte Dorin.

Jandarmul vrea să-şi extindă ideile la scara întregului oraş, dorindu-şi să pună Peteguri şi în alte instituţii publice şi să le explice cât mai multor orădeni importanţa unor gesturi mărunte, născând în ei conştiinţa verde. "Jandarmii sunt oamenii eficienţei, căutăm eficienţa în tot ce facem", zice bărbatul. Iar el unul, cu siguranţă, se dovedeşte eficace în ceea ce face...