"Noi facem în general cultură transfrontalieră, dar în cultură nu există graniţe", a spus Mircea Bradu, şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu, miercuri seară, în deschiderea evenimentului "Seara japoneză". Iar faptul că nu există bariere între culturi a fost dovedit de organizatori prin elementele specific japoneze care au fost expuse.

Astfel, vizitatorii Galeriei de Arte Vizuale au putut vedea desene în tuş realizate de Tiberiu Boroş, preşedintele Fundaţiei Nipponica - filiala Bihor, desene specifice culturii japoneze, dar şi piese origami, realizate de membrii Clubului de Origami Coconul Auriu din cadrul Cercului Militar.

Tiberiu Boroş le-a vorbit celor prezenţi despre haiku, poezii cu formă fixă, specifice aceleiaşi culturi.

Totodată, elevii clasei a II-a C din Liceul Pedagogic Iosif Vulcan au cântat colinde, demonstrând că şi în ceea ce priveşte partea muzicală a culturii, se poate găsi modalitatea de a combina România cu Japonia.

Seara japoneză a fost organizată şi prin sprijinul Ordinului Arhitecţilor şi a Colegiului Tehnic Mihai Viteazul, ai cărui elevi au ţinut un recital de muzică populară românească.