Vineri, la ora 14.46 în Japonia (7.46 în România), un cutremur cu magnitudinea de 8,8 s-a petrecut în largul coastelor din nord-estul ţării, cutremur ce a generat un risc de tsunami de până la şase metri.

Cutremurul a fost puternic resimţit în Tokyo timp de două minute, capitala fiind situată la 380 de kilometri distanţă. Oamenii au ieşit pe străzi.

A fost emisă o alertă de nivel maxim de tsunami, a cărui înălţime ar putea ajunge la şase metri. Alerta vizează Japonia, Rusia, Insulele Marine, Filipine, Insula Guam, Taiwanul, Insulele Marshall, Indonezia, Papua Noua Guinee, Nauru, Micronezia şi Hawaii.

Şase incendii au avut loc în urma cutremurului, iar acoperişul unei clădiri în care se aflau 600 de studenţi s-a prăbuşit.

Traficul aerian în zonă a fost oprit, la fel cum au fost oprite şi trenurile şi au fost închise autostrăzile.

UPDATE: Alerta de tsunami a fost extinsă pentru aproape toate coastele Pacificului. Un tsunami de zece metri a ajuns pe coastele Sendai, în urma cutremurului.

Cinci centre nucleare au fost închise în Japonia, iar premierul japonez a anunţat că au fost observate scurgeri radioactive.

De asemenea, în capitala Japoniei nu mai este curent.