Aclamată în lumea întreagă de spectatori şi critici, Oana Lianu se pregăteşte cu emoţie să iasă în faţa publicului orădean într-o nouă ipostază, aceea de solistă vocal-instrumentală, cu melodii specifice altor genuri decât cele care au consacrat-o.

Artista va cânta, în premieră, piese de jazz şi cafe-concert, editate pe albumul "Just Love", pe care urmează să-l şi lanseze pe piaţă. Spectacolul va avea loc duminică, în clubul Escape.

Prinţesa autodidact

Oana Lianu s-a născut în Zalău, într-o familie în care muzica era la ea acasă, tatăl ei cântând într-un ansamblu folcloric. De la 6 ani a luat lecţii de pian, însă după încă 8 ani de studiu speranţele unei cariere de succes ca pianistă s-au năruit, din cauza unui accident la un deget.

"Tata s-a gândit atunci să-mi cumpere un instrument care să nu necesite digitaţie. Aşa am început să cânt la nai", se confesează artista care a cucerit deja o lume întreagă. Interpreta a studiat naiul singură, iar alegerea s-a dovedit inspirată. La 15 ani, pleca la primul concurs în străinătate, în Franţa, unde presa de specialitate a supranumit-o fără rezerve, cu entuziasm, "Prinţesa naiului".

Oana s-a dedicat apoi în întregime muzicii. A fost admisă la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, secţia Pedagogie Muzicală, şi a început pregătirea cu un profesor de flaut. "M-a învăţat să susţin vibrato-ul din coloana de aer, şi nu din mişcarea mâinii, lucru pe care puţini naişti îl fac...", îşi destăinuie Oana unul din secrete.

Profesoara

Au urmat concursuri, premii şi distincţii în zeci de festivaluri internaţionale de folclor din Europa, China şi SUA, unde a susţinut peste 500 de concerte. "În muzică, şi în special când e vorba despre nai, ai nevoie de o voinţă de fier. Nu există o zi fără să pun mâna pe nai", spune Oana Lianu. Artista a cântat în faţa a mii de oameni, dar şi în faţa unor personalităţi. "Două evenimente importante au fost cele de la Strasbourg şi Bruxelles din 2009 şi 2010, când am fost invitată de Consiliul Judeţean să cânt la Seara Bihoreană".

Cu o carieră deja remarcabilă ca instrumentistă, Oana s-a specializat în Pedagogie Muzicală, iar în 1999 şi-a urmat familia la Oradea, unde a devenit conferenţiar la Facultatea de Muzică, publicând şi două cărţi de specialitate. A înregistrat patru albume, iar acum îşi extinde orizonturile către un nou public.

Provocări muzicale

În 2010, Oana a început munca la un album de jazz şi de cafe-concert alături de Gabriel Băruţa, compozitorul melodiei care va reprezenta România la Eurovision. Băruţa a reorchestrat mai multe şlagăre, iar Oana a început să înregistreze albumul "Just Love", care se dorea iniţial doar unul instrumental.

"M-am decis să iau câteva ore de canto cu Meda Horjean şi ea mi-a dat încredere că pot cânta şi vocal", spune Oana. Aşa că, în premieră, a înregistrat şi cântece în care publicul îi poate asculta vocea. Albumul conţine 20 de piese şi urmează să fie lansat în primăvară, dar - în avanpremieră - artista va prezenta câteva piese într-un concert extraordinar programat duminică, 13 februarie, de la ora 20, în Club Escape.

Spectacolul, organizat de Asociaţia Artemotion, va cuprinde piese de cafe-concert din repertoriul internaţional, precum "El condor pasa", "Torna a surriento", "Besame mucho", dar şi celebre piese de jazz precum "Summer time" şi "Autumn Leaves".

"Şi pentru mine postura aceasta e complet nouă. E primul concert în care cânt şi cu vocea, primul cu acest gen de muzică şi primul într-un club", enumeră artista. Aşa că, la tripla premieră, spectatorii se pot aştepta la un spectacol complet. N-au decât să se convingă dând curs invitaţiei "Prinţesei naiului"...


PREMIERĂ NAŢIONALĂ
Nai în loc de teatru

Conform programului, duminică, 13 februarie, în club Escape urma să fie jucat un spectacol teatral în cadrul stagiunii Asociaţiei Artemotion, însă actorii au plecat în turneu. "Ne-am gândit să le facem un cadou orădenilor cu acest concert în primă audiţie. De aceea am păstrat biletul la preţul obişnuit de 10 lei", spune actorul Sebastian Lupu, preşedintele asociaţiei. Organizatorii atenţionează publicul că locurile în club sunt limitate, aşadar doritorii trebuie să-şi rezerve din timp biletul pe Facebook, profilul Asociaţia Artemotion.