O mână de jurnalişti orădeni şi-au dat întâlnire, joi seară, la statuia lui Mihai Viteazul, în Piaţa Unirii, în semn de solidaritate faţă de jurnaliştii ucişi în masacrul comis la redacţia săptămânalului de satiră Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi, din care 10 jurnalişti.

Întâlnirea s-a desfăşurat la iniţiativa ziaristei Otilia Şandor, de la Jurnal bihorean, şi a reunit jurnalişti de la Bihorştiri, Bihari Naplo, Vocea Transilvaniei şi Realitatea TV.

Comentând ultimele ştiri din legate de subiect şi exprimându-şi revolta în legătură cu cele întâmplate, participanţii au spus că s-au strâns din solidaritate faţă de rudele şi apropiaţii celor din redacţia Charlie Hebdo. Ei povesteau că o asemenea tragedie i se poate întâmpla oricui, indiferent de profesie, dar în special ziariştilor, care "sunt zilnic expuşi" la pericole.

Manifestanţii au adus cu ei şi coli albe, A4, pe al căror fundal negru scria cu alb "Je suis Charlie", la fel ca pe afişele de solidarizare expuse în mesaje publice de jurnalişti din toată lumea, şi au aprins lumânări în memoria celor dispăruţi, după care au ponit spre Parcul Traian. Aici, la intrarea în sediul Poliţiei Bihor, au depus două lumânări, în memoria poliţiştilor francezi omorâţi în atacul armat de miercuri.

Franţa este în doliu naţional timp de 3 zile, iar sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru a manifesta împotriva evenimentelor de miercuri, când 12 persoane au murit, iar alte 11 au fost rănite. Şapte persoane au fost arestate preventiv de autorităţile franceze în acest caz, însă principalii atacatori, Cherif şi Said Kouachi, nu au fost încă prinşi de poliţişti.

Se pare că cei doi au fost reperaţi joi seară în Aisne, în nordul Franţei, unde autorităţile franceze au instituit nivelul maxim de alertă. Presupusul lor complice, Hamyd Mourad, 18 ani, s-a predat poliţiei la Charleville-Mézières, în nord-estul Franţei, "după ce şi-a văzut numele circulând pe reţelele de socializare".