Zeci de copii orădeni, dar nu numai, au asistat nerăbdători, joi, la exerciţiile demonstrative ale jandarmilor bihoreni, ocazionate de aniversarea, exact pe 1 aprilie, a 91 de ani de la înfiinţarea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor. De asemenea, manifestările au marcat şi aniversarea a 160 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române.

Evenimentul a început cu simularea unui atac asupra unei maşini în care se află o trusă de valori. Hoţii au tras focuri de arme, evident neletale, spre jandarmi, au furat un geamantan, dar jandarmii i-au prins, i-au imobilizat şi au recuperat şi valiza. Picii au aplaudat la fiecare împuşcătură, mândri că iau parte la o acţiune ca-n filme. De asemenea, ei au rămas impresionaţi şi de jandarmii ce au coborât de pe acoperişul Arenei Sportive.

Următorul exerciţiu a fost unul de auto-apărare, iar apoi a urmat unul ce a implicat şi doi câini cu care jandarmii prind infractorii.

De departe, cel mai impresionant moment pentru public a fost cel al "ciocnirii" între o gaşcă de scandalagii înarmaţi cu bâte şi sticle, şi jandarmii ce se apărau cu scuturi şi petarde. Acest exerciţiu de restabilire a ordinii şi liniştii publice a arătat tuturor celor prezenţi care este procedura la meciurile de fotbal, de pildă, unde microbiştii nu mai pot fi stăviliţi decât cu forţa.

Ultima activitate a fost prezentarea unei bărci de intervenţie ce poate fi folosită atât pentru intervenţii anti-teroriste, cât şi pentru situaţii de protecţie civilă. Mai mulţi jandarmi s-au plimbat pe Criş, în zona Podului de Pontoane, cu o barcă cu motor.

Celebrarea Jandarmeriei se va încheia miercuri, 7 aprilie, când la sediul IJJ va avea loc un simpozion pe tema activităţii Jandarmeriei.