Cinci elevi de 12 şi 13 ani din Iaşi au ajuns la spital, după ce şi-au ţinut respiraţia, într-un joc pe care l-au botezat Leşinul. Profesorii bănuiesc că jocul este o variantă a "Balenei Albastre", un joc cu provocări care a omorât peste 130 de adolescenţi în Rusia, întrucât ultima "sarcină" este sinuciderea.

Cei cinci elevi ieşeni sunt acum toţi internaţi în spital, sub supraveghere, deoarece medicii nu ştiu cât anume au stat fără oxigen. 

"Ne-am pus în genunchi şi am început să suflăm, în momentul ăla ne-a luat în braţe şi ne-a scuturat şi apoi am leşinat. Ne-am ţinut respiraţia până am rămas fără aer", a povestit unul dintre copii, citat de mediafax.ro.

Directorul Şcolii Veronica Micle, unde învaţă copiii, Gabriel Gavriluţă, a spus că păţania s-a petrecut în pauză. "Într-una din pauze, probabil inspirati de jocul apărut pe internet "Balena Albastră" mai mulţi copii, din joacă şi-au ţinut respiraţia, alţi colegi au venit din spate şi i-au strâns, în momentul când le-au dat drumul nu au mai putut respira corect. Au apărut probleme respiratorii, probabil atacuri de panică, profesorii de serviciu erau pe holuri, doi dintre copii au fost în baie, doi în spatele unei clase. Am acţionat rapid, am chemat asistenul medical din unitate, le-a acordat primul ajutor, am chemat salvarea", a declarat profesorul.

"Balena Albastră" este un joc apărut în Rusia, popular printre adolescenţi şi care, scrie presa internaţională, ar fi omorât deja cel puţin 130 de tineri ruşi. Practic, în acest joc, adolescenţii primesc diferite sarcini de îndeplinit, ultima fiind să se sinucidă, pentru a "câştiga". 

Jocul a fost invitat de un anume Phillipe Budeikin, un rus în vârstă de 21 de ani, care a şi fost arestat pentru instigare la sinucidere. 

Adevarul.ro scrie că jocul morţii s-a răspândit puternic atât în spaţiul ex-sovietic, cât şi în Estul Europei sau în Occident. Ucraina, Letonia şi Republica Moldova au înregistrat cazuri recente de sinucideri la adolescenţi care şi-au postat pe conturile personale de pe platformele sociale simbolurile provocării. Deşi diverşi lideri de opinie sau părinţi avertizează asupra implicaţiilor deosebit de grave, avertismentele sunt aproape ignorate în prezent.