Președintele american Joe Biden a anunțat miercuri că Statele Unite ale Americii le vor furniza forțelor ucrainene 31 de tancuri M1 Abrams, „cele mai capabile” din lume.

„Astăzi anunț că SUA vor trimite 31 de tancuri Abrams spre Ucraina, echivalentul unui batalion ucrainean. Secretarul Austin (n.r. de stat pentru Apărare) a recomandat (n.r. - să facem) acest pas fiindcă va întări capacitatea Ucrainei de a-și apăra teritoriul și a-și atinge obiectivele strategice”, a spus Joe Biden, flancat fiind de Lloyd J. Austin III şi de secretarul de stat Antony Blinken. 

Forţele americane le vor pregăti pe cele ucrainene în legătură cu felul în care se folosesc şi se îngrijesc tancurile M1 Abrams, a mai spus preşedintele SUA. „Aceste tancuri sunt cele mai capabile din lume. Operarea și întreținerea lor este, de asemenea, complexă, așadar le dăm ucrainenilor și diferite componente și echipamente necesare pentru ca aceste tancuri să fie folosite pe câmpul de luptă”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

De asemenea, după o perioadă de presiuni, Germania a anunțat că va trimite, într-o primă fază, 14 tancuri Leopold 2, în timp ce Marea Britanie va furniza armatei lui Zelenski tancuri Challenger, conform CNN.

„Sunt recunoscător cancelarului Scholz care oferă Ucrainei tancuri Leopard. Regatul Unit a anunțat că donează tancuri Challenger 2, Franța contribuie cu blindate de luptă, și, pe lângă tancurile Germaniei, aceasta dă și o baterie de rachete Patriot, și Olanda dă rachete Patriot”, a spus Joe Biden.

În aceeași ieșire publică, președintele SUA a spus că decizia recentă nu reprezintă o amenințare directă a Statelor Unite către Rusia. „Despre asta este vorba, să ajutăm Ucraina să își apere teritoriul. Nu este o amenințare pentru Rusia. Ne dorim terminarea războiului. Nu vom permite unei singure țări să fure teritorii de la vecinii săi. Statele Unite sunt unite, la fel ca întreaga lume. Suntem mai uniți ca niciodată. Aceste tancuri sunt o dovadă a angajamentului pe termen lung pentru Ucraina. Este despre libertate, este despre lumea în care vrem să trăim și pe care vrem să o lăsăm copiilor noștri”, a mai spus Biden, potrivit G4Media.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!