Din august până în noiembrie, tot mai mulţi oameni trec printr-un adevărat chin. Strănut după strănut, nas înfundat, mâncărimi şi ochi roşii sunt semnele celor care suferă de alergie la polenul de ambrozie, o buruiană care înfloreşte la sfârşitul verii.

Deşi anul trecut a fost votată o lege care obligă la stârpirea ei, deocamdată nu este în vigoare, pentru că autorităţile de resort nu au elaborat normele de aplicare. Totuşi, orădenii trebuie să ştie că riscă să ia amenzi dacă nu curăţă ambrozia de pe terenurile lor, pentru că oraşul are un regulament local în acest sens.

Obligaţie pentru toţi

Potrivit Regulamentului privind serviciile publice, parcurile, zonele verzi şi protecţia mediului, modificat în 2016, toţi proprietarii de terenuri de pe teritoriul administrativ al municipiului Oradea sunt obligaţi să ia măsuri pentru eliminarea plantelor cu efect alergen. Obligaţia se aplică inclusiv asociaţiilor de proprietari, care trebuie să-şi îngrijească spaţiile verzi din jur, dar şi firmelor, respectiv administratorilor judiciari şi lichidatorilor societăţilor în insolvenţă ori faliment.

Pentru stârpirea ambroziei, cea mai eficientă metodă este smulgerea plantelor, o soluţie care previne şi înmulţirea ei. Şi cositul este o opţiune, însă orădenii care aleg această variantă trebuie să fie vigilenţi, pentru că planta va creşte rapid şi va deveni din nou periculoasă.

Amenzi pentru nepăsare

Ca în fiecare an, Poliţia Locală va face controale în oraş, pentru a depista terenurile năpădite de buruiană. Ambrozia preferă şantierele, locurile lăsate în paragină, marginile şoselelor, dar poate fi întâlnită şi în parcuri ori grădini. Conform regulamentului local, proprietarii terenurilor pe care creşte ambrozia riscă amenzi între 1.000 şi 2.500 lei. Sume mari, comparativ cu efortul necesar pentru stârpirea buruienii!

Aşadar, locuitorii oraşului n-ar trebui să fie indiferenţi şi, fie că se gândesc la persoanele alergice, fie la propriile buzunare, ar face bine să pună mâna şi să distrugă planta.