Orădenii s-au strâns, din nou, duminică seară în Piaţa Unirii, pentru a manifesta împotriva Guvernului PSD-ALDE. De data aceasta, mesajul principal al protestatarilor a fost împotriva modificărilor pe care Executivul vrea să le facă la legile justiţiei şi împotriva măsurilor de "revoluţie fiscală" luate săptămâna aceasta. La ora 19.30, manifestanţii au pornit într-un marş pe străzile oraşului.

"Nu se mai poate aşa"

La ora 19.15, în Piaţa Unirii erau aproximativ 150 de orădeni. Oamenii au stat împrăştiaţi în jurul statuii lui Mihai Viteazul, însă "grupul de iniţiativă", acelaşi ca în iarnă, a strigat lozincile deja ultra-cunoscute, între care "PSD, ciumă roşie", "Fie vreme bună, fie vreme rea, Noi strigăm cu toţii: Jos corupţia!".

Între protestatari s-a aflat şi o pensionară de 77 de ani, care a scandat "Hoţii", împreună cu ceilalţi manifestanţi, la adresa PSD-iştilor. "N-am votat cu ei, că eram în spital. Dar nici dacă puteam vota, nu îi votam. Sunt nişte mincinoşi", a precizat BIHOREANULUI Ileana Chereji (foto), care a venit cu fiica şi cu nora la protest. Supărată că după mai bine de 30 de ani de muncă are o pensie mică, femeia a spus că s-a simţit nevoită să iasă în stradă, chiar dacă este bolnavă şi a suferit patru intervenţii chirurgicale la inimă. "O fost musai să venim, să strigăm. Nu se mai poate aşa", a spus bătrâna.

Fiica ei, care de altfel a încurajat-o să vină în Piaţa Unirii, a precizat la rândul său că protestează, în principal, împotriva modificărilor legilor justiţiei: "De 27 de ani, tot ei fac legile. Să le respecte, nu să le schimbe, pentru că riscă să intre la închisoare". 

Doi lei, pentru norocoşi

Ca la fiecare manifestare anti-Guvern, orădenii au avut cu ei pancarte cu mesaje dedicate, precum "Noi contribuim şi voi furaţi", "Dragnea, go home!", "PSD, ciuma roşie" ori "Justiţie, nu corupţie". De asemenea, mulţi au fluturat steagul tricolor.

În plus, ONG-ul organizator, Oradea civică (o asociaţie născută tocmai în urma prostelor din luna februarie a acestui an) a afişat un banner cu mesajul "#rezist Oradea", dar şi steagul României, încadrat de cel al Statelor Unite ale Americii şi al Marii Britanii. "Pentru a reafirma apartenenţa României la structurile europene, pentru a aminti că românii sunt împreună cu marile democraţii occidentale", a explicat Alin Dobai, unul dintre organizatori. 

Un alt reprezentant al manifestanţilor, Sebastian Duma, le-a vorbit celor prezenţi despre revoluţia fiscală promovată de Guvern, arătând că "cei mai norocoşi dintre noi vom avea doi lei in plus la salariu". De asemenea, Duma a mai vorbit despre cum Guvernul PSD-ALDE încearcă "să aducă justiţia sub coloana politicului" şi "să desfiinţeze infracţiuni precum abuzul în serviciu". 

Marş cuminte, dar cu huiduieli

La ora 19.30, protestatarii, al căror număr a ajuns la aproximativ 200, au pornit într-un marş pe străzile Oradiei. La fel ca întreaga manifestare şi la fel cum procedează de fiecare dată când ies la protest, orădenii au fost paşnici: au respectat indicaţiile jandarmilor care i-au însoţit şi nu au comis nicio faptă care să le atragă reproşuri. 

Marşul s-a desfăşurat pe traseul Piaţa Unirii - strada Traian Moşoiu - Centrul Civic - Parcul 1 Decembrie - strada Independenţei - Piaţa Unirii. În Centrul Civic, pentru a nu bloca traficul, protestatarii au trecut prin parcarea din faţa Catedralei Ortodoxe. Unii şoferi au claxonat, în semn de susţinere, iar mulţi dintre trecătorii cu care s-au întâlnit i-au filmat şi i-au fotografiat.

Pe tot drumul, oamenii au scandat lozinici precum ”Sunteți un partid de hoți, de corupți și mafioți” și ”Hoții”, şi i-au chemat şi pe ceilalţi orădeni să li se alăture: „Ieșiți din casă, dacă vă pasă”. 

În jurul orei 20, protestatarii au ajuns în fața sediului PSD Bihor din Piața 1 Decembrie. Aşa cum s-au obişnuit, s-au oprit pentru câteva minute acolo, au huiduit, au fluierat și au strigat „Hoții!”, "PSD, ciuma roşie" sau "Ole, ole, dăm ciocan la PSD". După cum au explicat, aceast din urmă strigăt este o aluzie la asemănările pe care manifestanţii le văd între PSD şi fostul PCR, care avea în stemă un ciocan şi o seceră.

La ora 20.10, protestatarii au ajuns din nou în Piața Unirii și, pentru câteva minute, au scandat în continuare: „Sunteți un partid de hoți de corupți și mafioți”, „Hoții, hoții”, "Cine nu sare, nu vrea schimbare". Protestul s-a încheiat la ora 20.20, fără incidente.

Protestatarii au promis că vor ieşi în stradă şi duminica viitoare, când plănuiesc să mărşăluiască şi prin faţa Prefecturii Bihor. 

O manifestaţie similară a avut loc şi duminica trecută, când aproape o mie de orădeni s-au adunat în centrul oraşului, iar apoi au pornit în marş, scandând împotriva Guvernului.