Vlad Iova, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, a reuşit o performanţă lăudabilă: tânărul a câştigat medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Chimie Mendeleev, care a reunit elevi din 30 de ţări din Europa şi Asia.

"Au fost două probe teoretice, fiecare de câte cinci ore, desfăşurate online. În mod normal, trebuia să fie şi o probă practică, dar acum nu s-a mai putut ţine. Subiectele au fost foarte grele, aşa cum sunt la această olimpiadă", a declarat Vlad, marţi, pentru BIHOREANUL. Adolescentul pregătit de profesoara Aniţa Luncan ştia la ce să se aştepte, pentru că s-a mai calificat în trecut la competiţia pentru juniori, şi a câştigat argintul.

Chiar dacă reuşita lui de-acum este foarte importantă, tânărul nu vrea să se oprească aici. Membru în lotul lărgit al olimpicilor la chimie din România, Vlad se pregăteşte pentru cele două probe de baraj care se vor organiza pentru Olimpiada Mondială, care va reuni ţări de pe întreg mapamondul. România va putea trimite la acest concurs patru competitori.

La Olimpiada Internaţională Mendeleev, lotul naţional a cucerit şase premii. Pe lângă medalia de bronz câştigată de Vlad Iova, a câştigat aurul absolut elevul Raul Mircea Bodrogean, medalii de aur tinerii Tudor Lile, Ştefan Dimitriu şi Alexandru Cătălin Dianu, iar o altă medalie de bronz Teodor Pădureanu.

În 2019, Vlad Iova a mai câştigat argintul la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori şi a fost premiat de Ministerul Educaţiei pentru performanţa sa.