Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind încetarea raporturilor de serviciu cu Ministerul Afacerilor Interne ale chestorului Liviu Popa, judecat pentru corupție într-un dosar al DNA Oradea.

„Nu lucrez la Casa de Pensii”

Potrivit anunţului publicat pe site-ul Administrației Prezidențiale, chestorul Popa părăseşte Poliţia, unde era pus la dispoziţie după ce a fost demis din funcţie, cu începere de la data de 1 mai 2017, de când urmează să intre în pensie.

„Mă pensionez pentru că îndeplinesc condițiile de pensionare”, a confirmat, vineri, chestorul Liviu Popa, chestionat de BIHOREANUL în legătură cu motivele care au stat la baza deciziei.

Întrebat care va fi valoarea pensiei pe care o va primi lunar, Popa a refuzat să spună: „Nu lucrez la Casa de Pensii, săru-mâna”, a spus el, adăugând, la insistențele reporterului, că „nu mi-am făcut niciun calcul”.

Întrebat, de asemenea, dacă pensionarea are legătură cu dosarul DNA, chestorul a refuzat să continue discuția: „Nu pot să vă spun nimic, îmi pare rău”.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, Liviu Popa, are în total, o vechime de 21 de ani în Poliție, astfel că, cel mai probabil, va beneficia de o pensie specială aferentă unui stagiu de cotizare complet pentru funcția sa, care va depăşi, cu siguranţă, 10.000 lei lunar.

Acuzat de corupţie

După cum BIHOREANUL a mai scris, fostul șef al Poliției Bihor, Liviu Popa, a fost trimis în judecată de DNA Oradea, sub control judiciar, alături de mai mulţi foşti subordonaţi, şefi de posturi de Poliţie din Bihor, acuzați cu toţii de corupție.

Popa a fost inculpat pentru pentru luare de mită (3 fapte din care 2 în formă continuată) și fals în declarații în formă continuată, pentru că şi-a ascuns apartenenţa la masonerie. Atât el, cât și colegii săi de dosar, au primit interdicție de a se întoarce la serviciu.

În dosarul DNA, trimis în ianuarie a.c. în instanţă, sunt inculpaţi, alături de Liviu Popa, comisarul şef Remus Indrei, ginerele acestuia Eugen Balint, comisarul şef Dorin Vesa, fost şef la Poliţia Rurală Beiuş, agentul şef principal Gheorghe Bat, agentul şef principal Raul Rotar, Minodora Pătroc, consilier superior la APM Bihor, consilierul judeţean Nicolae Bodea, Ioan Simea, viceprimar al comunei Roşia, şi judecătorul Ovidiu Galea, de la Tribunalul Bihor, cel din urmă acuzat şi el că a ascuns în declaraţiile de interese apartenenţa la o lojă masonică. Galea a fost suspendat din magistratură.

Refugiu călduţ

Potrivit legii, un ofiţer de Poliţie îşi poate alege 6 luni consecutive din ultimii 5 ani ca bază de calcul a pensiei, urmând să primească lunar 80% din salariul aferent respectivei perioase, plus 1% pentru fiecare an care depăşeşte 20 de ani, plus încă o majorare între 10-20% pentru semnul onorific acordat aferent vechimii.

Liviu Popa, 48 de ani, a fost şef al IPJ Bihor din 23 mai 2005, apoi şef al Direcţiei Generale Anticorupţie, din 5 octombrie 2009, pentru ca între 23 noiembrie 2010 şi 15 mai 2012 să ajungă şef al Poliţiei Române, de unde s-a întors la comanda Inspectoratului Bihor, până în 22 septembrie 2016, când a fost eliberat din funcţie din pricina scandalului de corupţie.

Chestorul Popa nu este singurul ofiţer de Poliţie cu probleme legale care se „refugiază” în pensie. La fel a făcut-o și fostul adjunct al lui Liviu Popa, Ioan Brîndaș, dar și fostul șef al Poliției Beiuș, Remus Indrei, primul aflat în puşcărie, condamnat pentru corupţie, al doilea trimis în judecată alături de Popa. Potrivit surselor BIHOREANULUI, cei doi încasează lunar, ca pensii, cel puţin 7.500 lei, respectiv 6.500 lei.

Citiți pe aceeaşi temă: 

Poliţia corupţilor: DNA descrie Poliţia Bihor ca pe o instituţie cangrenată de corupţie, de jos până la şeful Inspectoratului

Cu mâinile murdare: Rechizitoriul DNA dezvăluie că fostul şef al Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, s-a înhăitat cu politicieni corupţi