Judecătorul beiuşean Pavel Capotă va rămâne cu siguranţă în istoria justiţiei bihorene prin performanţa de a fi amânat pronunţarea unei sentinţe opt săptămâni la rând, din 11 aprilie până pe 6 iunie, deşi Codul de procedură penală permite amânarea maximum 15 zile şi numai din motive bine întemeiate.

Beneficiarul amânărilor a fost primarul din Tărcaia, Aurel Ille, trimis în judecată pentru că a instigat muncitorii unei firme să taie abuziv 600 de arbori din pădurea comunală, vândută unui afacerist fără ştirea consilierilor locali.

Sentinţa dată în cele din urmă de judecător demonstrează că, atunci când este vorba de codri, la Beiuş se fură ca-n junglă. Ca atare, deşi tăietorii de lemne şi afaceristul au fost condamnaţi pentru defrişările ilicite, primarul a fost scăpat de acuzaţii pe motiv că fapta lui... nu există.

Mai urmează ca judecătorul să spună în motivare că nici primarul nu există, că de fapt Tărcaia s-a desfiinţat şi că Judecătoria din Beiuş nu se ghidează după Codul Penal, ci după Codul Venal.