Procesul de corupţie care îl are ca principal protagonist pe fostul şef al Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Kiss, devine tot mai interesant, pe zi ce trece.

Judecătorul Levente Antik, despre care tocmai s-a aflat că a fost cercetat, alături de Kiss şi avocatul politicianului UDMR, într-un dosar tergiversat de DNA timp de 3 ani, a încercat să se abţină de la a judeca în continuare dosarul, dar cererea i-a fost respinsă de colegii de la Curtea de Apel Oradea.

După cum se ştie, avocatul Răzvan Doseanu a făcut public, în weekend, un document ce atestă că judecătorul Antik Levente de la Curtea de Apel Oradea, soţia acestuia, Cristina Antik, fostul vicepreşedinte al CJ Bihor, Alexandru Kiss, şi Doseanu, apărător al celui din urmă, au fost interceptaţi şi filaţi vreme de 60 de zile într-un dosar penal al procurorilor DNA, închis abia în acest an, după înfiinţarea noii secţii de cercetare a cauzelor pivind pe magistraţi la Parchetul General, pe motiv că "faptele nu există".

Concret, Antik era bănuit că ar fi primit mită 50.000 euro, pentru Kiss, de la avocatul Doseanu, prin intermediul Cristinei Antik, pentru a admite, în iunie 2015, contestaţia pe care a formulat-o Kiss împotriva măsurii controlului judiciar.

Faptul că respectivul dosar, despre care DNA nu a comunicat nimic, nici măcar părţilor, a fost ţinut deschis pe perioada în care Kiss a fost pentru corupţie a născut mai multe comentarii, atât cu privire la corectitudinea practicilor procurorilor anticorupţie, cât şi cu privire la abilitatea lui Antik de a mai judeca imparţial procesul aflat în apel şi în care Alexandru Kiss şi magnatul Beniamin Rus au încasat, în primă instanţă, condamnări la închisoare cu executare.

Potrivit datelor existente pe portalul de judecată, luni, Curtea de Apel Oradea a fost chemată să se pronunţe asupra unei decalaraţii de abţinere formulată de judecătorul Levente Antik în dosarul „Kiss-Rus” şi motivată, aproape sigur, prin noile informaţii privind dosarul DNA „secret” făcute publice zilele acestea.

Interesant, declaraţia de abţinere a fost „respinsă ca nefondată”, de un al doilea coleg de instanţă de-al lui Antik, primul - judecătoarea Adela Condrovici - abţinându-se să judece speţa. Motivele respingerii cererii lui Antik nu sunt cunoscute. Potrivit legii, dacă "există o suspiciune rezonabilă că imparţialitatea judecătorului este afectată", acesta se află în incompatibilitate şi poate cere să se abţină ori să fie recuzat de părţi.

În acest context, următorul termen al celui mai sonor proces de corupţie local, programat miercuri, va fi unul de-a dreptul captivant, cu un judecător din doi obligat să stea faţă-n faţă cu inculpatul şi avocatul care i-au fost colegi de dosar penal. De văzut dacă, în lumina noilor dezvăluiri, ceilalţi inculpaţi sau procurorii DNA nu vor cere recuzarea lui Antik, în baza aceloraşi motive pentru care el însuşi nu mai voia să judece, sau procesul va continua ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Citeşte şi: Caz de corupţie ratat sau poliţie politică? DNA a ţinut deschis 3 ani un dosar cu filaje şi interceptări împotriva politicianului Kiss, judecătorului Antik şi avocatului Doseanu