Completul de 5 judecatori al Înaltei Curți, condus de șefa ÎCCJ, judecătoarea Corina Corbu, a sancționat-o, luni, pe judecătoarea Crina Muntean de la Tribunalul Bihor cu reducerea salariului cu 25 la sută timp de 3 luni, pe seama interviului acordat revistei Newsweek.ro, în care magistrata vorbea despre reactivarea rețelelor de interese din Justiția locală.

Judecătoarea Muntean a fost sancționată pentru comiterea abaterii disciplinare prevăzută de articolul 99 litera din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor: ”manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”.

Totuși, Înalta Curte a modificat sancțiunea mutl mai aspră, aplicată de Secția pentru judecători a CSM, de excludere din magistratură a Crinei Muntean, și a transformat-o în reducerea salariului cu 25 la sută timp de 3 luni.

”Având în vedere forțele angrenate în mecanismul de hărțuire declanșat împotriva mea (și nu mă refer la avocații implicați) e un deznodământ la care m-am așteptat. Nu sunt surprinsă. Au fost repinse toate probele propuse de mine, inclusiv audierea unui coleg judecător care confirmă cele relatate de mine în interviul de la Newsweek. S-a respins și cererea de repunere pe rol pentru discutarea în contradictoriu a consecințelor hotărârii CJUE din 18 mai 2021 asupra procedurii disciplinare derulate conform regulamentelor adoptate de inspectorul șef (al Inspecției Judiciare – n.r.) în perioada în care exercita mandatul în baza unei numiri politice ce a încalcat Tratatul Uniunii”, a declarat judecătoarea Muntean pentru G4media.ro.

Consecințe ale sentinței Înaltei Curți sunt, dincolo de pierderea pecuniară, și blocarea oricarei forme de ascensiune profesională timp de 3 ani pentru judecătoarea orădeancă.

În iulie anul trecut, Muntean a fost sancționată de Secția pentru judecători a CSM cu suspendarea din magistratură pe o perioadă de 6 luni pentru un interviu acordat revistei Newsweek.ro, în care judecătoarea a avertizat asupra pericolului reactivării rețelelor de interese din Justiția locală. Ea a atacat decizia CSM la Înalta Curte, care s-a pronunțat luni, 7 iunie, micșorând pedeapsa.

Crina Muntean (47 de ani), judecătoare în cadrul Secției Penale a Tribunalului Bihor, secție pe care a condus-o în perioada 2009 – 2014, a dezvăluit, în acel interviu, care sunt „reţelele de interese în justiţia locală“ care s-au activat împotriva ei, prin intermediul Inspecției Judiciare, după ce a deranjat un cerc sensibil din Bihor, format din avocați, judecători, oameni de afaceri, persoane sus-puse în instituțiile publice. Participantă în ultimii ani la demersurile magistraților pentru apărarea justiției, ea a vorbit și despre mecanismele de slăbire a statului de drept, despre problemele din sistem și despre câtă independență mai există în justiție.

Inspecția Judiciară a declanșat procedura de cercetare disciplinară a Crinei Muntean, după ce a analizat acuzațiile dintr-o sesizare primită pe numele judecătoarei și semnate de avocatul orădean Răzvan Doseanu, de altfel unul dintre cei pomeniți în interviu, alături de soția sa, judecătoarea Loredana Doseanu, și de un alt cuplu controversat judecător-avocat, soții Carmen și Cristian Domocoș. După ce a analizat plângerea venită din partea avocatului orădean, Inspecția Judiciară a decis că ar avea motive întemeiate să înceapă cercetarea disciplinară a judecătoarei.

În decembrie 2019, judecătoarea a primit calitatea de suspect și într-un dosar instrumentat de procuroarea Adina Florea, din cadrul Secției Speciale, în care sunt urmăriți penal foștii procurori ai DNA Oradea, Cristian Ardelean și Ciprian Man, acuzați de abuz în serviciu și șantaj. După acuzațiile care îi sunt aduse de Secția Specială, de instigare la abuz în serviciu, Crina Muntean a vorbit, într-un nou interviu oferit Newsweek România, despre acest dosar, precum și despre cercetările Inspecției Judiciare făcute pe numele ei.