Elena Turcu, fostă judecătoarea la Tribunalul Dâmboviţa, suspendată din functie de Consiliul Superior al Magistraturii, după scandalul din 2007 în care a fost acuzată că a condus sub influenţa alcoolului, a cerut CSM să constate încetarea de drept a suspendării sale din funcţie, urmare a achitării definitive pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Turcu ar fi putut fi astăzi pensionară, dacă nu se opunea preşedintele Traian Băsescu. Secţia pentru judecători va lua în discuţie joi cererea Elenei Turcu, acest lucru fiind mai mult o formalitate. Membrii CSM nu au pârghii ca să împiedice revenirea judecătoarei în sala de şedinte, potrivit luju.ro.

În luna decembrie a anului 2008, Elena Turcu a înaintat o cerere de pensionare, iar CSM, constatând că aceasta îndeplineşte condiţiile de pensionare, i-a înaintat solicitarea preşedintelui Traian Băsescu pentru ca acesta să semneze decretul care ar fi făcut efectivă ieşirea din magistratură a Elenei Turcu.

Din motive necunoscute, însă, Băsescu a refuzat. Pe tot parcursul procesului în care a fost implicată, Turcu a fost doar suspendată din funcţie, putând acum, după achitarea definitivă pronunţată, să revină în sala de şedinţă printr-o simplă formalitate.

După ce a fost achitată, Elena Turcu are de luat bani de la stat pentru că în perioada în care a fost judecătată a fost suspendată din funcţie. Judecătoarea are de primit 150.000 de lei reprezentând cumulul salariilor. În plus, se va întoarce în sala de judecată ca magistrat.

În iulie 2010 judecătoarea a fost trimisă în faţa instanţei. De atunci nu a mai lucrat nicio zi, pentru că a fost suspendată de CSM.