Judecătoarea Florica Roman, de la Curtea de Apel Oradea, a publicat pe blogul propriu o scrisoare deschisă celor şapte ambasadori care au criticat modul în care Guvernul PSD-UDMR-ALDE vrea să modifice legile justiţiei. 

Intitulată "Solicitare celor 7 ambasadori europeni să precizeze care articole din modificările la legisle justiţiei îi "îngrijorează"", scrisoarea se adresă ambasadorilor Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Suediei, cărora Roman le cere explicaţii "atât în calitate de judecător, cu peste 25 de ani vechime, cât şi de cetăţean român şi european".

"Reacţia pe care aţi avut-o, de a critica în termeni generali modificări legislative fără a oferi exemple concrete de articole problemă, nu doar că nu sprijină independenţa justiţiei, dar contribuie la campania de dezbinare a societăţii româneşti, în care justiţia este folosită ca măciucă politică şi în care propaganda, manipularea şi dezinformarea au luat locul argumentelor juridice", scrie Florica Roman.

Criticaţi pentru tăcere

Judecătoarea îi acuză pe ambasadori că, deşi sunt vocali acum, "în cazul unor violări grosolane ale principiilor de bază ale unei democraţii, aţi fost şi sunteţi absolut tăcuţi".

Apoi, Roman înşiră o serie de momente în care, susţine aceasta, ambasadorii nu au spus nimic. "Aţi tăcut când s-a aflat că în Romania din 2005, sub pretextul combaterii corupţiei ca risc/vulnerabilitate la siguranţa naţională, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a emis hotărâri secrete prin care li s-au permis serviciilor de informatii sa imixtioneze în justiţie. Altfel spus, într-o ţară membră a Uniunii Europene, monitorizată de Comisia Europeană prin MCV şi în care ambasadele s-au arătat preocupate permanent de “independenţa justiţiei”, aceasta justiţie a ajuns să funcţioneze în baza unor reglementări secrete la care nici persoanele acuzate si nici măcar judecătorii nu au acces. La fel era în comunism”, scrie magistratul.

Judecătoarea vorbeşte şi despre anul 2009, atunci când Parchetul General a semnat un protocol secret cu Serviciul Roman de Informatii în baza căruia agenţi şi ofiţeri SRI au făcut “echipe mixte” operative cu procurori pentru a face anchete penale, ”deşi SRI avea interzis expres prin lege sa facă acte de urmărire penală". "Astfel de înţelegeri secrete existau în comunism între Securitate şi procuratură. Aţi tăcut cand fostul minstru al justitiei Raluca Prună a afirmat ca în Romania “drepturile sunt un lux”. Lux erau drepturile şi în comunism, lux de care numai nomenclatura comunistă se bucura", se mai arată în scrisoare. 

De asemenea, Roman critică tăcerea când Guvernul Cioloş "a emis în miez de noapte Ordonanta de Urgenţă 6/2016 prin care a făcut Serviciul Roman de Informaţii “organ de urmărire penală”, asa cum era fosta Securitate comunistă". "Aţi tăcut când acelasi premier Dacian Cioloş a modificat în 2016 prin mai multe ordonante de urgenţă, fără nici o dezbatere publică, sute de alineate din Codul penal şi Codul de procedura penală".

Dosarul propriu, ca exemplu

Apoi, magistratul vorbeşte şi de propriul dosar în care a fost anchetată de DNA şi în care, în 6 aprilie 2017, structura centrala a Direcţiei Anticorupţie a dispus clasarea cauzei pe motiv că faptele pentru care a fost cercetată nu există.

“În cazul meu acuzaţia era că mi-aş fi traficat influenţa pentru un “ceas cu cuc vechi”, câţiva păstrăvi şi o “sumă nedeterminată” de bani. Chiar şi după ce am fost citaţi oficial la DNA, accesul la dosar ne-a fost interzis până cu foarte putin timp înainte să fim trimişi în judecata. Evident, nu ni s-a admis nici o probă în apărare. (…) În ultima instanţă m-am adresat şi dumneavoastră, ambasadelor occidentale, care clamaţi – atunci ca şi acum – că sustineţi independenţa justiţiei. V-am expus faptele, explicându-vă gravitatea şi pericolul unei astfel de anchete pentru independenţa judecătorilor şi pentru dreptul fundamental la apărare al cetăţenilor români. În afara unui răspuns vag şi politicos de la Ambasada Olandei, alt răspuns nu am primit”.

Concluzia trasă de Florica Roman este că, urmare a practicilor pe care ambasadorii europeni le-au susţinut şi promovat, s-a ajuns ca "sistemul de justiţie să fie disfuncţional, cetăţenii români nemaiavând instituţii cărora să li se adreseze pentru a li se proteja drepturile".

"Ignorarea abuzurilor din justiţie şi tăcerea dumneavoastră în faţa violării drepturilor omului, aşa cum aţi ales să faceţi în ultimii ani, va alimenta sentimentul antieuropean care deja este în creştere în societatea românească şi la a cărui cauză, în bună parte, aţi contribuit prin poziţiile dumneavoastră publice", încheie Roman scrisoarea.