Judecatorul Bogdan Barbuta, de la Judecatoria Radauti, a fost retinut, duminica seara, de procurorii anticoruptie, dupa ce ar fi pronuntat, in mod nelegal, 69 de hotarari judecatoresti prin care i-a recunoscut unui om de afaceri dreptul de proprietate asupra unei suprafete de 41,59 de hectare, anunta Mediafax.

Retinerea vine dupa ce, duminica, au avut loc 14 perchezitii in judetul Suceava, intr-un dosar ce vizeaza fapte de coruptie judiciara, acestea avand loc la sediile unor institutii judiciare, societati comerciale si la domiciliile unor persoane.

Conform ordonantei de retinere, intre 22 martie 2005 - 18 octombrie 2005, judecatorul de la Judecatoria Radauti, a pronuntat, ajutat de un om de afaceri, un numar de 69 de hotarari judecatoresti, in mod nelegal.

"Prin aceste hotarari, respectivului om de afaceri i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra unei suprafete de 41,59 de hectare, pe care omul de afaceri a instrainat-o ulterior, obtinand un profit de aproximativ 4.000.000 de lei. Suprafata respectiva era initial impartita in parcele, terenurile fiind supuse regimului de publicitate reala imobiliara, respectiv, regimul de Carte funciara, situatie specifica nordului Bucovinei", arata DNA, intr-un comunicat.

Pentru aceasta favoare, judecatorul a primit diverse bunuri: o cutie de ciocolata Milka, o sticla de bauturi alcoolice Cinzano, oua, carne de porc, gaini. In schimbul lor, judecatorul a promis si ca va interveni si pe langa alti magistrati.

"In 19 martie, respectiv, 14 aprilie, o alta persoana i-a inmanat judecatorului Barbuta Bogdan-Ilarion-Costica produse alimentare (35 oua si miere), respectiv, suma de 1.000 euro, in schimbul promisiunii ca acesta din urma va interveni pe langa un judecator din cadrul Judecatoriei Radauti, investit cu solutionarea unui dosarul in care fiul cumparatoarei de influenta avea calitatea de reclamant", potrivit DNA.

Anchetatorii au ajuns si la concluzia ca in martie, Barbuta a promis unui medic stomatolog, in schimbul unor lucrari dentare neachitate, ca va interveni pe langa un judecator de la Judecatoria Radauti pentru a obtine o solutie favorabila intr-un dosar in care medicul avea calitatea de parat.