Deşi era cuprinsă în lista celor 30 de instanţe pe care grupul de lucru instituţional alcătuit din reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, ai Consiliului Superior al Magistraturii şi ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte, vroia să le desfiinţeze, invocând un volum mic de activitate, Judecătoria Salonta va funcţiona în continuare.

Potrivit unui comunicat de presă transmis marţi de deputatul PSD Ioan Sorin Roman, ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc a precizat, într-un răspuns dat la o interpelare a parlamentarului, că decizia desfiinţării instanţelor a fost amânată.

"La Ministerul Justiţiei a fost înregistrat un număr foarte mare de memorii prin care s-a solicitat ministrului Justiţiei reanalizarea oportunităţii şi utilităţii desfiinţării unor instanţe judecătoreşti / parchete şi, totodată, eliminarea acestora din lista celor propuse spre desfiinţare", se arată în răspunsul lui Cazanciuc. Astfel, grupul se va reuni iar pentru a stabili ce va propune Ministerului.

Desfiinţarea instanţelor a fost o propunere în cadrul unui plan de reorganizare a instanţelor în vederea pregătirii pentru intrarea în vigoare a noului Cod penal şi a noului Cod de procedură penală, la 1 februarie 2014. Conform proiectului grupului de analiză, activitatea Judecătoriei Salonta urma să fie redistribuită la judecătoriile Oradea şi Beiuş.