Miercuri a fost ziua proceselor pentru Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor. La Tribunal s-a judecat primul termen al proceselor dintre IŞJ Bihor şi cei 36 de elevi de la Ştei care au cerut suspendarea sancţiunii de eliminare a lor din examenul de Bacalaureat. Aceştia sunt elevii din runda a doua de procese, adică cei care au cerut judecătorilor suspendarea sancţiunii după ce alţi 12 colegi de-ai lor au obţinut această victorie în instanţă.

Pe holul Tribunalului, părinţii celor 36 de elevi au fost recalcitranţi şi au luat-o la rost, ba chiar au înjurat-o pe jurista IŞJ Bihor, Teodora Mănoiu. Jandarmii au fost cei care i-au calmat pe părinţii revoltaţi. "Mi-a spus colega mea că au înjurat-o. Nu ştiu să fi fost bruscată, dar au fost nervoşi", a declarat inspectorul şcolar general Nicolae Avram, pentru BIHOREANUL.

Magistraţii au decis amânarea pronunţării în cele 36 de cauze, pentru câteva ore.

Pe de altă parte, tot o amânare, dar pe o perioadă mai îndelungată, au decis şi magistraţii Curţii de Apel Oradea, unde IŞJ Bihor a atacat cu recurs sentinţa de suspendare a sancţiunii în cazul a celor 12 elevi eliminaţi de la Ştei. Magistraţii au decis că IŞJ Bihor a greşit achitând o taxă de timbru de 20 de lei, când de fapt trebuia să achite una de 100 de lei, aşa că au dat noi termene în proces. Decizia i-a nemulţumit şi pe părinţii acestor elevi, care îşi doresc să afle o dată dacă absolvenţii rămân sau nu cu diplomele de Bacalaureat. Dacă judecătorii Curţii ar decide că sancţiunea trebuie păstrată, adeverinţele cu care elevii s-au înscris deja la facultate ar deveni nule.

După cum se ştie, 108 elevi care au dat Bacalaureatul la Colegiul Unirea din Ştei au fost eliminaţi din examen, după ce Corpul de control al ministrului Educaţiei a depistat aici o fraudare în masă a examenului. În 10 din cele 14 săli de examen elevii şi-au plimbat fiţuici între ei, iar cei surprinşi pe camerele de filmat că au copiat au fost sancţionaţi cu eliminarea din examen.

12 dintre aceşti elevi au atacat imediat decizia comisiei judeţene de Bacalaureat, la Tribunalul Bihor, unde magistraţii au şi decis suspendarea sancţiunii până la judecarea procesului de fond, care are primul termen în septembrie, aşa că elevii şi-au primit adeverinţe de absolvenţi şi s-au putut înscrie la facultate. Pe modelul lor, alţi 36 de elevi de la Ştei au deschis acţiuni în instanţă.

În urma sentinţei date de Tribunalul Bihor, Gabriel Ispas, vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Bacalaureat şi consilier al ministrului Educaţiei Sorin Cîmpeanu, i-a cerut demisia inspectorului şcolar general Nicolae Avram. Ispas a acuzat lipsa de preocupare a lui Avram, arătând că IŞJ Bihor nici nu a fost reprezentat în instanţă, pe motiv că jurista era în vacanţă. 

Pe de altă parte, IŞJ Bihor a decis şi sancţionarea unor profesori din comisia de Bac de la Ştei. 9 dascăli au fost daţi afară din învăţământ, iar alţi 18 au salariile diminuate.

În acelaşi timp, profesorii şi elevii deopotrivă sunt şi anchetaţi, căci IŞJ Bihor a depus o plângere la Poliţia Ştei.