Părinții unui elev de gimnaziu de la Colegiul Național din Iași au dat în judecată școala, cerând ca nota 1 luată de copilul lor la ora de Educație muzicală să fie anulată.

Judecătorii le-au dat dreptate celor doi părinți, de altfel și ei din sistem, mama fiind procuror militar, iar tatăl judecător, și au stabilit că un profesor nu poate evalua cunoștințele dobândite de elev în anii de școală anteriori, ci trebuie să se rezume exclusiv la programa pentru clasa respectivă.

Potrivit hotnews.ro, la evaluarea inițială cu pricina, petrecută în octombrie 2023, elevii de clasa a VI-a au trebuit să transcrie pe portativ câteva note muzicale și să identifice enarmonicul lor.

Elevul soților magistrați a luat nota 1, iar părinții au fost nemulțumiți, considerând că această notă se acordă doar pentru fraudă, ceea ce copilul nu făcuse.

Au contestat nota la școală, iar apoi la Inspectoratul Școlar Iași, fără succes, pentru că profesorii au stabilit că elevul merita nota mică. Apoi, cei doi soți au deschis proces în instanță, cerând acolo anularea notei.

Tribunalul Vaslui a judecat procesul și a stabilit că părinții au dreptate parțial. Deși 1 nu se acordă doar pentru fraudă, cum au pretins ei, judecătorii au decis ca nota copilului să fie anulată, pe motiv că noțiunile care i s-au cerut să le cunoască nu erau dobândite în acel an școlar, ci anterior, iar profesorii nu pot evalua decât ceea ce este în programa școlară.

Iar cum „mijlocul informaţional sunetele enarmonice nu se regăseşte în programa clasei a VI-a”, nota trebuie anulată, au decis magistrații Tribunalului Vaslui.

Hotărârea nu este însă definitivă și poate fi atacată de Colegiul Național Iași.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!