Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor (UDMR), şi vicepreşedinţii Ioan Mang (PSD) şi Traian Bodea (ALDE) ar putea avea cel mai scurt mandat în fruntea instituţiei, de doar 13 luni.

Aleşi anul trecut de către cei 18 reprezentanţi ai PSD (9 la număr), UDMR (7) şi ALDE (2) în dauna liberalilor (care au 17 mandate în CJ), cei trei sunt protagoniştii unui proces intentat de PNL Bihor, care a cerut încă din iunie 2016 anularea Hotărârilor de Consiliu în baza cărora au ajuns în funcţii, motivând că votul nu a fost secret, aşa cum impune, obligatoriu, legea.

În luna martie a acestui an, Tribunalul Bihor s-a pronunţat în această speţă, stabilind că plângerea PNL Bihor a fost întemeiată, însăşi şedinţa de constituire a noului Consiliu Judeţean desfăşurându-se nelegal.

Motivul? Ședința a fost condusă nu de un preşedinte de şedinţă, conform legii, ci de un "decan de vârstă" în persoana unui consilier UDMR, iar apoi voturile pentru alegerea lui Pasztor Sandor ca preşedinte şi respectiv Ioan Mang şi Traian Bodea ca vicepreşedinţi au fost date nelegal, fără a se respecta obligaţia respectării secretului. Concret, consilierii PSD, UDMR şi ALDE şi-au arătat reciproc buletinele de vot, completate de altfel la masă, în văzul colegilor, nu în cabina de vot anume amenajată.  În fine, judecătorii Tribunalului au stabilit şi că buletinele de vot astfel completate au fost numărate apoi de o comisie de validare devenită nelegală prin plecarea din sală a consilierilor PNL, în semn de protest faţă de încălcarea făţişă a legii.

Cum această decizie înseamnă, practic, că la Consiliul Judeţean trebuie reluat votul în condiţii legale, Pasztor Sandor, Ioan Mang şi Traian Bodea au atacat-o cu recurs, cerând şi strămutarea procesului la Curtea de Apel Timişoara imediat după ce au luat cunoştinţă de ea, astfel că hotărârea finală va fi dată de magistraţii instanţei timişorene.

Aceştia au stabilit ca termen de judecată data de 28 septembrie, acesta putând să fie nu doar primul, ci şi ultimul termen, întrucât niciuna dintre părţi nu a depus vreo probă nouă. În aceste condiţii, este foarte probabil ca judecătorii Curţii de Apel Timişoara să şi menţină ca definitivă şi irevocabilă soluţia colegilor de la Tribunalul Bihor. Implicit, acest lucru înseamnă că alegerile pentru conducerea Consiliului Judeţean vor fi reluate, cu respectarea legii.

În mediul politic local se speculează că la reluarea alegerilor cu vot secret este posibil ca unii dintre consilierii PSD şi ALDE să nu îşi mai dea sufragiile pentru trio-ul Pasztor - Mang - Bodea.