Vicepreşedintele Judecătoriei Oradea, Cristi Danileţ, şi preşedinta Asociaţiei Mediatorilor din Bihor (AMB), avocata Corina Domocoş, au semnat, luni, un protocol de colaborare.

„Din 3 martie, judecătorii români sunt obligaţi să informeze oamenii cu privire la existenţa medierii, de aceea noi am decis să semnăm acest protocol şi să stabilim câteva modalităţi prin care să informăm cetăţenii, dar şi justiţiarii", a declarat, la semnarea protocolului, Danileţ.

Judecătorul a mai spus că se mândreşte cu faptul că acesta este printre primele acorduri de acest gen semnate în România. Protocolul presupune, printre altele, că în clădirea Judecătoriei Oradea se va afişa un tablou la mediatorilor din Bihor, fiind astfel accesibil oricărui cetăţean ce ajunge pe holul instanţelor.

„Sperăm să ajungem astfel la descărcarea judecătorilor de soluţionarea unui anumit număr de dosare, pentru că în Oradea anul trecut s-a dublat numărul dosarelor", a mai spus vicepreşedintele Judecătoriei Oradea. Acesta a explicat şi avantajele medierii: timpul mai scurt de soluţionare a litigiilor, restituirea taxei de timbru, dar şi faptul că, la finalul medierii, toate părţile sunt mulţumite, în timp ce în cazul unui proces, inevitabil o singură parte iese câştigătoare.

„Ineditul medierii constă în faptul că prin mijloace specifice, mediatorul reuşeşte să afle sursa conflictului şi nevoile celor implicaţi", a declarat preşedinta AMB, Corina Domocoş.

Danileţ a anunţat un alt lucru important de ştiut: existenţa ajutorului public judiciar, din care poate fi returnat onorariul mediatorului în cazul persoanelor sărace. „Statul suportă în întregime onorariul în cazul familiilor cu venit sub 500 de lei şi pe jumătate la cele cu venit sub 800 de lei", a precizat judecătorul.

Un alt punct important al colaborării dintre judecători şi mediatori se va atinge pe 5 martie, când la Oradea va avea loc o dezbatere pe această temă, la care vor participa toţi judecătorii şi mediatorii din judeţele Bihor şi Satu Mare.

În Oradea există aproximativ 25 de mediatori, în timp ce în România numărul lor trece de o mie.

Citeşte pe această temă şi Împărţitori de pace