Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Oradea s-a întrunit, vineri, pentru a discuta "starea justiţiei" prin prisma deciziilor clasei politice adoptate începând din toamna trecută, când magistraţii români şi-au suspendat timp de o lună activitatea, până în prezent.

Potrivit unui comunicat de presă al preşedintelui Adunării Generale, judecătorul Cristi Danileţ, magistraţii orădeni au constatat că revendicările de atunci nu au fost satisfăcute, dimpotrivă, situaţia lor este în continuare afectată, iar măsurile de austeritate pe care Guvernul doreşte să le introducă vor crea o nouă criză a statului.

În plus, prin măsurile intenţionate, de reducere a salariilor şi a pensiilor cetăţenilor, sunt afectate statul de drept şi însăşi democraţia, şi aşa fragilă în România, invocarea articolului 53 din Constituţia ţării fiind inacceptabilă", se arată în informarea de presă.

Astfel, judecătorii orădeni au făcut o cerere către preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a sesiza Curtea Constituţională cu privire la pachetul de acte normative propus de Guvern şi au mandatat Consiliul Superior al Magistraturii să îi reprezinte în toate negocierile cu politicienii.

"De asemenea, va fi adresată o solicitare Parlamentului de a nu fi adoptat pachetul de acte normative propus de Guvern", se mai arată în comunicat.

Totodată, dacă starea actuală de lucruri se va "înrăutăţi", magistraţii orădeni sunt decişi să reia protestul suspendat în toamna lui 2009, prin amânarea tuturor cauzelor aflate pe rol.