Seminarul ce se desfăşoară vineri în Palatul de Justiţie din Oradea este organizat de Asociaţia Mediatorilor din Bihor şi se adresează deopotrivă judecătorilor şi mediatorilor din Bihor şi Satu Mare. „Participă aproximativ 70 de persoane, circa 30 de mediatori şi 40 de judecători", a precizat, într-o conferinţă de presă, Cristian Danileţ, vicepreşedintele Judecătoriei Oradea.

Scopul întâlnirii magistraţilor şi mediatorilor a fost de a identifica lucrurile pe care fiecare le are de făcut, dat fiind că din 3 martie judecătorii sunt obligaţi să informeze oamenii care ajung în instanţă despre existenţa procedurii de mediere. „Avem mari aşteptări de la mediatori", a spus Danileţ, explicând că aceştia pot degreva instanţele judecătoreşti de nenumărate dosare.

În urma unui protocol de colaborare semnat între magistraţi şi Asociaţia Mediatorilor din Bihor la începutul lunii februarie, în clădirea Palatului de Justiţie s-a afişat un tablou cu cei 27 de mediatori din asociaţie, la care pot apela cetăţenii care doresc să găsească o soluţie amiabilă într-un conflict. „Numărul mediatorilor din Bihor va creşte spre aproximativ 70, pentru că sunt circa 40 de cursanţi în curs de autorizare", a explicat Corina Domocoş, preşedinta AMB Bihor.

Până în prezent, mediatorii din asociaţie au soluţionat două cazuri, ambele fiind validate de judecători.