Judeţul Bihor a înregistrat cele mai multe cazuri de tuberculoză la copii din România în 2022, cu 31 de cazuri raportate, arată datele prezentate miercuri de organizaţia Salvaţii Copiii, pe locul al doilea situându-se București, cu 29 de cazuri, și Brașov cu 8 cazuri. 

În 2022, arată aceeași sursă, s-au raportat 325 de cazuri de tuberculoză la copii, faţă de 281 în anul anterior.

Salvați Copiii atrage atenția, printr-un comunicat de presă, asupra numărului mare de morți cauzate de afecțiunile respiratorii în România și arată eforturile pe care organizația le face pentru dotarea secțiilor de pneumologie pediatrică ale spitalelor din țară.

În același context, organizația Salvați Copiii subliniază că România a raportat cele mai multe decese cauzate de afecţiuni respiratorii la copiii sub 15 ani din Uniunea Europeană. 

În 2021, cel mai recent an pentru care există datele raportate de România către institutul european de statistică Eurostat, 324 de copii au murit din cauza bolilor respiratorii, ceea ce reprezintă 42,5% din totalul deceselor la această categorie de vârstă din UE. Dintre aceștia, 230 aveau sub un an, ceea ce reprezintă peste jumătate din decesele înregistrate în Europa la această vârstă.

Afecţiunile respiratorii sunt a treia cauză principală de deces la copii în România, după afecţiunile din perioada perinatală şi leziunile traumatice. De asemenea, în 2020, peste 5.100 de copii au fost diagnosticaţi cu astm, majoritatea dintre aceştia fiind sub vârsta de 4 ani.

Tuberculoza la copii este o problemă gravă în România, cu un total de 325 de cazuri raportate în 2022, în creştere faţă de 281 de cazuri în 2021. Dintre acestea, 319 au fost cazuri noi, comparativ cu 277 în anul anterior, iar şase au fost recidive, faţă de patru în 2021. La nivel de judeţe, Bihor a înregistrat cele mai multe cazuri, 31, urmat de Bucureşti cu 29 şi Braşov cu 8 cazuri.

În acest context, pentru a îmbunătăţi condiţiile de tratament, Organizaţia Salvaţi Copiii, alături de Libris, a donat echipamente medicale în valoare de 130.163 de euro Secţiei de Pneumologie Pediatrică de la Institutul "Marius Nasta" din Bucureşti. Aceste echipamente – un ecograf, un spirometru şi un analizor de hematologie – sunt esenţiale pentru diagnosticarea rapidă şi tratamentul corect al copiilor cu afecţiuni respiratorii severe.

Pentru anul 2024, peste 45 de spitale din România au solicitat ajutor de la Salvaţi Copiii pentru dotări şi reabilitări. Este nevoie de peste 5 milioane de euro pentru a achiziţiona 250 de echipamente medicale, printre care incubatoare, ecografe şi aparate de ventilaţie. Organizaţia face apel la companii şi persoane fizice să doneze pentru a sprijini sănătatea copiilor din România.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!