Ex-liberalul Horia Carţiş a fost numit subprefect al judeţului Bihor, marţi seara, printr-o hotărâre dată de Guvern. După cum BIHOREANUL a scris, Carţiş a trecut de la PNL la PMP în toamna anului trecut, partidul din urmă sprijinindu-l pentru obţinerea noii funcţii.

Conform noului Cod Administrativ, odată cu înmulţirea atribuţiunilor prefectului, care nu doar coordonează, ci şi conduce instituţiile deconcentrate, reprezentantul Guvernului în teritoriu este secondat de doi subprefecţi cărora le trasează sarcini, nu doar de unul, ca până acum.

Hotărârea "privind exercitarea, cu caracter temporar, în condiţiile legii, a funcţiei publice de subprefect al judeţului Bihor de către domnul Carţiş Horia-Laurenţiu" a fost adoptată în şedinţa de marţi seara a Guvernului condus de Ludovic Orban.

După numirea în funcţie, Carţiş va trebui să renunţe la carnetul de partid, întrucât - la fel ca în cazul prefecţilor - subprefecţii nu pot fi membri al vreunui partid politic.

Absolvent de ştiinţe economice, cu un doctorat în turism, Horia Carţiş a lucrat în domeniul consultanţei, a fost şef de cabinet al fostului parlamentar liberal Valeriu Boeriu, iar apoi al fostului preşedinte al CJ Bihor, Cornel Popa.

Ulterior, acesta a ocupat funcţia de director al Direcţiei de Dezvoltare Regională, Programe şi Proiecte cu Finanţare Internă a Consiliului Judeţean. După preluarea conducerii de către alianţa PSD-UDMR-ALDE, direcţia a fost desfiinţată, iar Carţiş a devenit şef birou.

Considerat un apropiat al fostului preşedinte Cornel Popa, Carţiş a fost marginalizat inclusiv în cadrul PNL, fapt care l-a încurajat să treacă la PMP Bihor. De altfel, filiala judeţeană a PMP este condusă tot de un fost liberal, Andrei Amariţei.

Citeşte pe aceeași temă şi:

Surpriză: Liberalul Horia Carţiş a trecut pe neştiute la PMP şi urmează să fie subprefect de Bihor

Subprefectul spion: Fiindcă are sarcină de la UDMR să tragă cu urechea, Fenesi Tibor va fi pus de liberali să... ascută creioane