Expert Forum, un ONG dedicat cercetării, cu experţi în politici publice, a analizat amenzile date de poliţişti în perioada stării de urgenţă, până pe 21 aprilie, şi a constatat că, deşi în judeţul Bihor nu s-au dat cele mai multe amenzi ca număr, aici poliţiştii au dat cele mai usturătoare amenzi, în sumă totală de 40,6 milioane lei. 

Amenda pentru Pasztor, sub medie

"Judeţul Bihor a aplicat cele mai mari amenzi şi se remarcă detaşat cu suma totală de 40.607.840 RON, dublu faţă de judeţul imediat următor, Dolj, care a aplicat amenzi în valoare de 17.926.669 RON", se arată într-un raport al Expert Forum. 

Valoarea medie a fost, spre exemplu, mult mai mare decât în alte judeţe. "Cel mai relevant este clasamentul judeţelor în funcţie de valoarea medie a amenzilor aplicate. Astfel, în judeţul Bihor valoarea medie a amenzilor a fost de 13.040 RON, de aproape 5 ori mai mare decât judeţul imediat următor – Tulcea cu 2.798 RON valoarea amenzii medii", precizează specialiştii. 

Sorin Ioniţă, unul dintre experţii organizaţiei, a comentat pe Facebook că, în acest context, amenda acordată preşedintelui CJ Bihor, Pasztor Sandor, este mult mai mică decât media pe judeţ. "Anecdota e că preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, a fost prins încălcând carantina, cu gaşca la pescuit, şi amendat cu 5000 lei, adică doar 40% din amenda medie pe judeţ", a scris acesta.

Expert Forum a făcut analiza după ce a cerut şi primit datele oficiale din partea tuturor Inspectoratelor Judeţene de Poliţie din ţară. 

De 40 de ori mai mici... 

După Bihor, în clasamentul celor mai mari amenzi date urmează Dolj, Iaşi, Prahova şi Timiş. Însă, în aceste judeţe cuantumul amenzilor a fost, totuşi, mult mai mic. Spre exemplu în Dolj, aflat pe locul doi în clasament, s-au aplicat amenzi de aproape 20 de milioane lei, comparativ cu 40 de milioane lei, în Bihor.

Judeţele cu cele mai mici sume totale ale amenzilor aplicate sunt Gorj, Covasna, Arad, Hunedoara şi Harghita.

Prin comparaţie, Gorj a aplicat amenzi de 1.090.900 de lei, o sumă de aproape 40 de ori mai mică faţă de cea din judeţul Bihor. "Aceste diferenţe foarte mari atât între cele mai mari și cele mai mici amenzi aplicate, cât și diferenta dintre suma totală a amenzilor aplicate la nivelul județului Bihor și următoarele judete nu se poate justifica în niciun fel", notează Expert Forum.

La capitolul numeric, cel mai mare număr de amenzi a fost aplicat în judetul Prahova (11.462), urmat de Constanța (9.556), Iași (8.720), Dolj (7.846) și Timiș (7.658). La polul opus, județele care au aplicat cel mai mic număr de amenzi sunt Gorj, Covasna, Mehedinți, Tulcea și Harghita.

În raport, specialiştii recomandă amnistia fiscală pentru rezolvarea amenzilor acordate, dar spun şi că accentul trebuie pus pe responsabilizarea individuală a cetăţenilor, şi nu pe guvernarea prin frică.