Judeţul Bihor ar putea să se aleagă cu un prefect propus de Partidul Social-Democrat, care l-ar înlocui astfel pe cel liberal, Dumitru Ţiplea.

După ce şi-au împărţit ministerele într-un guvern comun, susţinut şi de UDMR-işti, PSD şi PNL îşi împart şi celelalte funcţii cheie din administraţie, iar unele surse susţin că înţelegerea este ca în judeţele în care preşedintele Consiliului Judeţean este liberal, prefectul să fie pesedist, şi invers. 

Pe această logică, în judeţul Bihor, cum Consiliul Judeţean este condus de PNL, prin Ilie Bolojan, Instituţia Prefectului ar urma să fie "distribuită" către social-democraţii lui Ioan Mang.

Pentru ocuparea acestei funcţii, zic sursele BIHOREANULUI, ar fi în cărţi două persoane: Felix Cozma, liderul consilierilor judeţeni ai PSD şi fost preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, respectiv Adrian Madar, consilier local PSD în Oradea, fost secretar general adjunct al Guvernului Dăncilă. 

Conform Hotnews.ro, PNL şi PSD şi-au împărţit funcţiile din eşalonul doi şi trei din Guvern. Din cei 80 de secretari de stat, Partidul Social-Democrat urmează să numească 42, în timp ce PNL va avea 34, iar UDMR 8. Comparativ cu formula precedentului Guvern, cel cu USR, liberalii pierd 13 posturi de secretar de stat, potrivit sursei citate. 

La capitolul instituţii cheie, PNL va prelua conducerea unor importante agenţii guvernamentale aflate în subordinea ministerelor pe care le-au cedat. Câteva exemple ar fi: ANAF, CNAIR şi CNI. 

Hotnews.ro scrie că şi funcţiile din teritoriu au fost împărţite între cele trei partide. Este vorba de posturile de prefecţi, subprefecţi, şefi de agenţii. Din cele 42 de funcţii de prefect, PSD va numi 21 de oameni, în timp ce PNL -17, iar UDMR- 4 prefecţi, potrivit portalului de ştiri menţionat.

Varianta împărţirii pe metoda preşedinte de CJ liberal – prefect pesedist nu a fost confirmată oficial, însă G4Media.ro a scris că aceasta a fost discutată săptămâna trecută în cadrul Consiliului Politic Naţional al PSD, fiind propusă de Paul Stănescu. Excepţiile ar fi judeţele unde sunt prefecţi UDMR.

Culoarea politică a judeţelor ţării în funcţie de preşedinţii consiliilor judeţene: 

(sursa foto: G4media.ro)

UPDATE: Mang îl acuză pe Ţiplea de neleguiri

Şeful PSD Bihor, Ioan Mang, a confirmat, marți, pentru Bihon.ro că social-democraţii insistă în negocieri pentru ca funcţia de prefect de Bihor să revină PSD. Mai mult, Mang îl critică pe actualul prefect, liberalul Dumitru Ţiplea, susţinând că acesta nu respectă legile. 

"Îmi doresc pentru PSD funcţia de prefect, întrucât domnul Ţiplea a încălcat de foarte multe ori legea, făcând şi abuz în serviciu. Şi-a permis luxul de a nu anunţa primarii PSD că trebuie să ceară fonduri de la Guvern pentru a putea încheia anul. Primarii PSD au cerut fonduri pentru că le-am spus eu. Mai mult, şi-a permis ca acele cererile, în loc să le adune de la primari şi să facă un centralizator, aşa cum prevăd prerogativele lui, şi-a permis să trimită la minister propunerile lui, nu suma de care avea primarul nevoie", a precizat Ioan Mang pentru site-ul menţionat. 

Liderul PSD Bihor a confirmat şi că repartizarea prefecţilor a fost făcută astfel încât social-democraţii să aibă 21 de prefecţi, liberalii 17, iar udemeriştii 4. Mang a spus că la împărţire a contat ponderea parlamentarilor fiecărui partid.