Judeţul Bihor se află pe primul loc la nivel național în ceea ce priveşte numărul școlilor închise, în care cursurile se desfăşoară în continuare pe internet. Datele au fost transmise de Ministerul Educației, care a anunțat și că, luni, în urma campaniei de testare rapidă antigen a elevilor, la nivel național au fost descoperite 86 de cazuri de infectare cu Covid-19. 

Peste 50 unități închise în Bihor

Potrivit unui comunicat transmis luni de Ministerul Educaţiei, 17.677 de unităţi de învăţământ din totalul de 17.915 funcţionează cu prezenţă fizică, adică "peste 99% din numărul total de elevi şi preşcolari pot fi prezenţi fizic la cursuri".

Celelalte 238 de unităţi de învăţământ sunt închise, iar cursurile se desfăşoară în sistem online, fie pentru că nu au minimum 60% din personal vaccinat, fie pentru că localităţile în care se află înregistrează o rată de infectare cu Covid-19 de peste 3 cazuri la mia de locuitori. În unitățile administrativ teritoriale în care incidenţa este mai mică, lecţiile se pot ţine la școală, indiferent de câţi dintre profesori şi angajaţi sunt vaccinaţi împotriva Covid-19.

Cele mai multe şcoli închise sunt în Bihor (52), topul fiind continuat apoi de Arad (36) şi Hunedoara (20).

Din cele 52 de unităţi de învăţământ cu activităţi online din județ, aproape toate sunt în mediul rural: Tinca, Dobreşti, Luncasprie, Topa de Sus, Crînceşti, Budoi, Câmpani, Fânaţe, Sighiştel, Cărpinet, Cefa, Ceişoara, Corbeşti, Inceşti, Cotiglet, Duşeşti, Chişlaz, Chiraleu, Cociuba Mare, Cheşa, Petid, Cărăsău, Hidişelu de Jos, Hidişelu de Sus, Sântelec, Mierlău, Leş, Nucet, Sălişte de Vaşcău, Criştioru de Jos şi Poiana.

Testări în toată țara

Pe de altă parte, luni a fost prima zi în care elevii şi copiii de grădiniţă din toată ţara au trebuit să facă teste rapide antigen Covid, cumpărate de guvern. Nefiind o procedură unitară, fiecare şcoală şi-a făcut propria regulă. Potrivit aceluiaşi comunicat, majoritatea unităților au trimis părinţilor testele pentru a le face copiilor acasă (16.956), iar unele au ales ca părinţii să le comunice rezultatul doar dacă testul este pozitiv.

"În 216 unităţi de învăţământ, testele se vor administra la şcoală, iar în cazul a 467 de unităţi de învăţământ vor fi administrate fie la domiciliu, fie la şcoală, diferenţiat, pe niveluri de studiu", se mai arată în informare.

Tot luni, până la ora 19, în urma utilizării testelor rapide antigen de salivă, la nivel național au fost raportate 86 de cazuri de infectare cu Covid-19 în rândul elevilor.

În ce priveşte vaccinarea anti-Covid, Ministerul a mai transmis că, în total, 437.800 de elevi (130.000 de elevi în categoria de vârstă 12-15 ani, respectiv 307.800 de elevi cu vârsta peste 16 ani), adică peste 35% din numărul total al elevilor eligibili, sunt vaccinaţi împotriva virusului SARS-CoV-2.