Bihorul se află printre cele 16 judeţe afectate de calamităţi naturale care vor primi bani din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, anunţă un comunicat al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA), instituţie prin care se vor face plăţile.

Potrivit "Anexei privind repartizarea sumelor pentru achitarea unor cheltuieli urgente în vederea înlăturării efectelor calamităţilor naturale", care însoţeşte comunicatul, în Bihor vor fi direcţionaţi în total 3.219.000 lei, pentru 8 unităţi administrativ-teritoriale.

Cei mai mulţi bani - 975.000 de lei - îi va primi comuna Cărpinet, grav afectată de furtunile de luna trecută, pentru refacerea a 4 poduri, 4 pasarele / podeţuri, dar şi a unui drum comunal, pe o porţiune de 1 kilometru.

Pe locul al doilea în top e comuna Criştioru de Jos, şi ea afectată grav de urmările condiţiilor meteorologice, care va primi în total 870.000 de lei, pentru refacerea unui zid de sprijin (0,5 km), a unui drum comunal (4,7 km), a 0,52 km străzi, dar şi a 5 podeţe.

Oraşului Vaşcău, aflat pe locul al treilea din punct de vedere al sumelor repartizate, va primi 815.000 de lei, pentru refacerea a 3 podeţe (pasarele pietonale), a două poduri şi eroziuni de mal, pe o porţiune de  0,2 km.

Comuna Popeşti va primi 193.000 de lei, pentru refacerea a 2,4 km străzi şi a 6 podeţe, comuna Roşia va primi 150.000 de lei pentru refacerea a 5 km străzi, iar Tăuteu va primi 96.000 de lei, pentru refacerea a 2,7 km străzi şi a unui podeţ. De asemenea, comuna Lunca va primi 80.000 de lei pentru refacerea unui pod, refacere eroziuni mal (0,01 km), refacerea a 300 de metri pătraţi de străzi şi refacerea de rigole (0,5 km), iar Abram va beneficia de 40.000 de lei, pentru refacerea a trei podeţe.

În total, cele 16 judeţe vor primi 59,597 de milioane de lei, "în vederea refacerii infrastructurii hidrotehnice, a terasamentelor şi malurilor de apărare, a drumurilor judeţene, drumurilor comunale, podurilor, podeţelor, digurilor şi punţilor pietonale".

"Sumele alocate au fost stabilite în baza evaluărilor făcute de către autorităţile administraţiei publice locale, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă şi de către Instituţiile Prefectului din cele 16 judeţe", arată comunicatul MLPDA.

Pe lângă Bihor, vor mai primi sume din acelaşi fond judeţele Alba, Arad, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Harghita, Neamţ, Prahova, Suceava, Timiş, Tulcea şi Vâlcea.