Județul Bihor este vizat, pe parcursul zilei de miercuri, de două avertizări meteorologice: una de tip cod portocaliu pentru val de căldură, caniculă, disconfort termic accentuat, iar alta de tip cod galben de instabilitate atmosferică.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în Bihor, valul de căldură va persista pentru a noua zi consecutiv.

„În jumătatea de nord a Crișanei, Maramureș, nord-vestul și centrul Transilvaniei, nord-estul Moldovei și în sudul și centrul Munteniei va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi de 35...37 de grade”, arată ANM.

În Banat, sudul Crișanei, sudul și estul Transilvaniei, cea mai mare parte a Munteniei și a Moldovei, sudul și estul Olteniei și Dobrogea continentală va fi disconfort termic ridicat și caniculă, iar maximele se vor situa în general între 33 și 35 de grade.

În ce privește avertizarea de instabilitate atmosferică, aceasta va fi valabilă începând de miercuri de la ora 14, până în noaptea de miercuri spre joi, la ora 2.

„În Banat, Crișana, Maramureș și în vestul și nord-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (viteze la rafală de 50...70 km/h), local vijelii, descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă vor fi de 15...25 l/mp și izolat de peste 40...50 l/mp”, mai arată ANM.

Meteorologii spun că astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în zonele montane din restul teritoriului, iar începând cu a doua parte a nopții de miercuri spre joi (21/22 august) vântul se va intensifica temporar în regiunile estice și sud-vestice.

Începând de joi, vremea se va mai domoli în Bihor. Valul de căldură se va muta în zona de sud est a țării, iar județul pare că scapă, deocamdată, de alte avertizări meteorologice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!